Címlap Baranya Bóly a város,...

Bóly a város, ahol 84 fokos termálvízzel fűtik még az ipari parkot is!

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Bóly egy olyan kisváros Pécs és Mohács között, ahol alig 4000-en laknak, de egyre többen akarnak ide költözni. Egykoron Németbóly volt a neve, ami jelzi, hogy svábok, németek által is lakott település. A szorgalmas bólyiak az elmúlt évtizedben folyamatosan fejlesztették az ipari parkjukat, most pedig újabb 14 kilométernyi termálvíz-hálózatot építenek ki, hogy ne legyen gond a fűtéssel. Körbenéztünk picit!

A bólyi modell mágnesként vonzza a vállalkozásokat

„Van egy bólyi modell. Ez alapján az ipari parkunkban a vállalkozóknak mi építünk ingatlant és ők bérbe vehetik. Most februárban adjuk át a tizennegyedik (14!) csarnokunkat, amit a vállalkozó kérésének megfelelőan alakítottunk ki” – kezdi Hárs József, Bóly polgármestere.

A csarnokokat termálvízzel fűtik és optikai kábellel is ellátják

A kút, ami ellátja az önkormányzati és egyéb közintézmények hőigényét. Ez által a közköltségek számottevően csökkentek, javult a légkör

A jelenlegi 60 hektáros ipari park területét 40 hektárral fogják bővíteni, a beruházásra 800 millió forint támogatást is nyertek. Ehhez további 200 millió forintot a bólyi önkormányzat tesz hozzá. Nem jelent gondot, látják már, kik érkezhetnek a településre.

– Akkora a gazdasági érdeklődés Bóly és Baranya iránt, hogy most nem állhatunk meg a fejlesztésekkel. Gyorsan szeretnénk elvégezni az ipari parkunk bővítését – teszi hozzá Hárs József. A polgármester azt is elárulta, hogy a tavaly átadott munkásszálló betelt. Annyi szakember érkezik a városba, hogy a tervek szerint azt is bővíteni kell (munkásszállót Pécsre is terveztek, amit a kormány 370 millió forinttal támogatott is, de eddig még nem épült meg – a szerk).

Bólyban 500 vállalkozás működik, 1400-an az ipari parkban dolgoznak

Majdnem telt ház bólyi ipari parkban – folyamatosan bővítik

– A város egy teljesen új utcát alakít ki 52 lakótelekkel, optikai kábellel ellátva – teszi hozzá Hárs József, aki szerint örvendetes, hogy a megemelkedett építőipari árak mellett a fiatalok így is belevágnak az építkezésbe.

„Kiépült az az infrastruktúra, ahol mindenki szép lassan megtalálja boldogulását, megélhetését!”

Mintaépület: napelemmel és termálvízzel fűtött óvoda és bölcsőde

A bólyi óvoda épülete: három éve költöztek be, több mint 150 gyermek jár ide

Nem elhanyagolható, hogy Bólyban nemcsak az ipari parkot, hanem az önkormányzat által üzemeltetett intézményeket is a föld mélyéről feltörő, 84 fokos termálvízzel fűtik. A három évvel ezelőtt átadott új óvoda épülete annyira korszerű, hogy REFERENCIAÉPÜLETKÉNT mutogatják azt. Az ország több pontjáról is érkeznek ide, hogy megnézzék a szakemberek.

– Ez annyira környezetbarát épület, amit nekünk is meg kellett szoknunk. Van uszodánk, termálvízzel fűtünk és a tetőcserepünk napelemes. Azaz a tetőcserépbe bele van építve az a technika, ami összegyűjti a nap energiáját. Nagyon büszkék vagyunk rá – mondta Gáspár Zoltánné, a Bólyi Óvoda, Bölcsőde és Minibölcsőde intézményvezetője.

A termálvíz annyira jó minőségű, hogy semmilyen kezelést nem igényel, csak használni kell

Most bővíteni is fogják a hálózatot. A város 34 százalékos támogatást nyert erre, azaz 336 millió forintot a 14 kilométernyi szakasz bővítésére, a többit a város saját maga tudja fedezni.

– Már 12 éve működtetjük a geotermikus energiával működő fűtési rendszerünket, meg is fúrtuk az kutat. A fejlesztést az idei évben szeretnénk rákötni a meglévő, valamint kibővített rendszerre – mondta a polgármester. Ezáltal még több csarnokot tudnak majd termálvízzel fűteni, ami csábító a nagy vállalkozások számára.

Sorba állnak a kivitelezők, hogy itt dolgozhassanak

– A bólyi önkormányzatnak van egy régi álma, szeretne egy tisztességes üzletközpontot építeni. Jelenleg óriási a kivitelezői érdeklődés, 26-an jelezték a részvételüket a közbeszerzési eljáráson. Ez is milliárdos beruházás lesz – mondta Hárs József.