Címlap Kultúra Az életben ma...

Az életben maradásért küzd a Pécsi Harmadik Színház

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kétségbeesett felhívást tett közzé honlapján a Pécsi Harmadik Színház, amelyben támogatást kér a fennmaradáshoz szükséges források előteremtéséhez. Alább olvasható a teátrum tagjainak közleménye.

„A kiemelt színházak közé tartozó Pécsi Harmadik Színház nem tudja folytatni működését; jelen pillanatban úgy áll a helyzet, hogy 2023. január 14-én tudjuk megtartani utolsó, saját előadásunkat.

Az utóbbi hónapokban, rajtunk kívülálló okok miatt, rendkívül nehéz gazdasági helyzetbe sodródtunk. 2022. december 23-án – nem sokkal nagy sikerű Csirkefej-bemutatónk után – kikapcsolni kényszerültünk a fűtést. Magánszínházként a szolgáltatóktól nem vagyunk jogosultak kedvezményre, így az energiaválság következtében megsokszorozódott rezsiköltségeink soha nem tapasztalt magasságokba szöktek. Erre az évadra kapott, működési célú állami támogatásunk csak töredéke ez irányú költségeinknek. Idén januárra minden anyagi tartalékunk elfogyott.

Teátrumunk az elmúlt bő három évtizedben a kortárs magyar drámák műhelyeként vívott ki magának országos elismertséget, előadásainkat rangos díjakkal jutalmazták, befogadószínházi tevékenységünk részeként pedig 18 határon túli társulat 48 produkciójának 243 előadásával a nemzeti identitás erősítésében eddig is fontos szerepet játszottunk. Nem akarjuk veszni hagyni mindazt az értéket, amit létrehoztunk!

Folyamatosan keressük a módját, miként tudnánk megteremteni színházunk további működésének feltételeit. Színházi utóvédharcunk zárótüzében kétségbeesetten várjuk – határon innen és túlról is – színházak és színházi társaságok, alkotók és befogadók, barátok és vetélytársak, művészetpártoló mecénások és tehetős gavallérok, cégek és önkormányzatok, továbbá bankok csapatainak segítségét.

Azt tesszük, amit Örkény István egypercese, az Üzenet a palackban főszereplője, egy derék, hajótörött magyar matróz, aki a háborgó tengeren, dacolva a viharral, a hideggel, a sötétséggel és az óriási hullámokkal, minden erejét összeszedve kapálózni kezd a kezeivel-lábaival, hogy ne merüljön a víz alá. De küzdelmünk csak úgy vezet sikerre, ha mentőövet kapunk. Önöktől.

Bankszámlaszámunk: 11731001-20666200. Kérjük, a Közlemény rovatba írják be: támogatás

Köszönjük a segítséget!
A Pécsi Harmadik Színház viharvert serege”