Címlap Közlekedés Csak a szokás...

Csak a szokásos, árvíz alatt a Vince utca!

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A nyolcvanas években a Vince utca volt az autómosók Mekkája, akkor a fél város és a taxisok rendszeresen itt mosták tisztára autóikat. Most hasonló a helyzet, a sétálóutcára ráerőltetett egyirányú forgalom telelocsolja az ott álló autókat, ráadásul a díszburkolat tönkrement, a vízzel úsznak el a kövek. 

Az elmúlt egy hónapban már harmadszor van árvíz a Vince utcában. Egy napja hatalmas mennyiségű vizet enged le a tettyei vízműből a Tettye Forrásház, miután a napokban esett tetemes csapadék már nem fér el sem a hegy gyomrában, sem a vízvezetékekben.

A patakot elvezető csatorna feltehetően (megint) eldugult, legalábbis erre a megállapításra jutottak szerdán a Tettye Forrásház szakemberei a helyszíni ellenőrzésükön. Mivel a csapadékvíz-csatorna nem a cég hatáskörébe tartozik, ezért fel is hívták gyorsan a biokomos kollégákat, akik meg is nyugtatták őket, hogy:

„”Ez igy teljesen normális!”

A Tettye-patak biztonságos vízelvezetése több ütemben, a 90-es évek végére valósult meg. Azóta 4-5 méteres mélységben egy csővezeték szállítja el az ilyen esetekben keletkező felesleges karsztvizet, de a rendszer mostanra megadhatta magát.

A lakók szerint eddig csak nyári zivataroknál volt hasonló árvíz, most láthatóan el van tömődve a föld alatti csatorna, ezért nem folyik át rajta a korábbi mennyiségű víz.

Itt kellene lefolynia a pataknak a föld alá

Az utca ilyenkor gyalog napokig átjárhatatlan, legalábbis szárazon. Már az utca elején el kell dönteni, hogy hova tartunk, de akkor sem érünk haza szárazon, mert egy-két autó biztos beterít vízzel”

mondta a Pécs Aktuálnak az egyik lakó, aki szerint „ez a tél teljesen tönkre fogja tenni az utcát, egyrészt a víz miatt, másrészt, hogy értelmetlen módon ide terelték az egész Tettye oldal forgalmát.

Igy esik szét a Vince utca díszburkolata

Feltettük kérdéseinket a Biokomnak, hogy milyen rövid és hosszútávú terveik vannak a Tettye-patakkal kapcsolatban, és hogyan látják a probléma megoldását. Amit válaszolnak, frissítjük cikkünket.