Címlap Kultúra A Káptalan Ke...

A Káptalan Kert lesz a város kulturális közepe idén nyáron

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Pécsi Balett a Káptalan Kert bejárásával egybekötött sajtótájékoztatót tartott június 3-án délután 16:00-kor. A sajtótájékoztatón a Káptalan Kert és a Pécsi Nyári Színház idei programjairól, és a Pécsi Balett 2020/21-es évadtervéről tájékoztatták a sajtó képviselőit.

A sajtótájékoztató eseményen részt vett Uhrik Teodóra Kossuth- és Liszt-díjas Érdemes művész, a Pécsi Balett Nonprofit Kft. ügyvezetője;  Vincze Balázs Harangozó-, Imre Zoltán és Seregi-díjas, a Pécsi Balett művészeti vezetője, a Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó alapító igazgatója; Vidákovics Szláven a Pécsi Horvát Színház igazgatója, a Pécsi Nyári Színház művészeti vezetője; Gellai Gergő, a Káptalan Kert zenei programszervezője, valamint Bognár Szilvia Pécs Megyei Jogú Város alpolgármestere és Bagossy Norbert a Bagossy Brothers Company frontembere, dalszerző-énekes.

Uhrik Teodóra nyitotta meg a sajtótájékoztatót, elmondta, hogy nagyon erős kötődés alakult ki a Pécsi Balett és a Pécsi Nyári Színház/ nyári játékok között.

A Kossuth- és Liszt-díjas Érdemes művésznő elmondta, hogy a programok megvalósítását az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatja és segíti.

Vidákovics Szláven vette át a szót és elmondta, hogy az előzőleges bejelentés ellenére még is lesz nyári Színház 2020-ban. A Pécsi Horvát Színház igazgatója hozzátette, hogy minifesztivál lesz idén, „de teljesen pécsi”. A fesztivált csak pécsi előadásokkal fogják egyébként megtölteni. Augusztus 4-én és 5-én egy nagy sikerű előadást, a „Balfácánt vacsorára” című darabot – Nagy Viktor rendezésében – fogják bemutatni este 21:00-kor.

A másik darab, amit bemutatnak, a „Boeing, Boeing” – Böhm György rendezésében – amiben Vári Éva Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművésznő fog játszani. Ez az előadás augusztus 8-án és 9-én kerül bemutatásra.

A harmadik, az utolsó előadás a Pécsi Harmadik Színház előadása lesz, a „Szent Család” – Vincze János rendezésében – és ebben a darabban is fog szerepelni Vári Éva. Augusztus 12. és 13-án lesz megtekinthető ez az előadás. Egy „mini fesztivál lesz idén, de teljesen pécsi” – jegyezte meg Vidákovics Szláven.

Vincze Balázs kiemelte, hogy a Pécsi Horváth Színház gyakorlatilag visszakerült az önkormányzathoz és így a nyári színház is. Elmondta, hogy ekkor érezték Uhrik Teodórával, hogy továbbra is jó lenne, ha lenne gazdája a nyári színháznak. A Pécsi Balett egy missziónak tartotta, hogy valaki folytassa. Hozzátette, hogy el se tudtak képzelni mást Vidákovics Szláven helyett, aki tudná vezetni a színházat.

Vincze Balázs bejelentette továbbá, hogy csatlakoznak a „Köszönjük Magyarország” programhoz, aminek keretében két ingyenes előadást fognak biztosítani azok számára, akik a járványhelyzetben helytálltak és segítették az embereket, a „zökkenőmentes” életet biztosították.

Gellai Gergő kiemelte az eseményen, hogy a színházi előadások mellett koncerteknek is helyt ad a Káptalan Kert: minden péntek és szombat este. Hozzátette, hogy a személyzettel együtt összesen 500-an lehetnek majd a helyen. Gellai Gergő kiemelte, hogy a környék lakosságának igényeit figyelembe véve este 22:00-kor a hely teljes mértékben elcsendesül. Nem csupán maga a koncert, de a kapuk is zárni fognak az esti időpontban.

Bognár Szilvia szerint az elmúlt hónapok tapasztalati bizonyítják, hogy mekkora az összetartó erő a városban és lakosaiban, ami nem csupán a bajban, de most az újranyitásnál is észrevehető. Ennek a mozgatórugója a kultúra, a művészet és annak a szereplői – tette hozzá.

Uhrik Teodóra kitért rá, hogy mik lesznek a jövő évi Pécsi Balett tervei és elmondta, hogy a „Piroska és a farkas” című gyerekdarab lesz az első bemutató a Nemzetközi Táncfesztivál keretein belül szeptemberben. A következő „nagy durranás” a Pécsi Vasarely 60 lesz tavasszal, amit a MÜPA-ban fognak bemutatni. Illetve idén lesz a Pécsi Balett 60. évfordulója, ami a pandémiás helyzet miatt eltolódott, de a november végétől kezdve, hat hónapon át minden hónapban lesz egy ehhez kapcsolódó esemény – tette hozzá a Pécsi Balett vezetője.

Vincze Balázs végezetül elmondta, hogy az év második felében – szeptember 12-től egészen 15-ig- a Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó is megrendezésre kerül immáron 14. alkalommal.

Bognár Szilvia kérdésünkre elmondta, hogy az önkormányzat minden anyagi segítséget megad a 60. Jubileumi Nemzetközi Projektek kapcsán. Hozzátette, hogy a pandémia okozta felfordulás a költségvetés átalakítását követelte, viszont az újramódosításról július 15-én fognak dönteni a rendkívüli közgyűlésen.