Címlap Közélet Diszkó is leh...

Diszkó is lehet a Zsolnay Kulturális Negyedben?

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Diszkóval, kocsmával, éttermekkel és különféle szórakozási lehetőségekkel bővülhet a jövőben a Kulturális Negyed - tudta meg a Pécs Aktuál. Nem rossz gondolat lenne ez, mert bizonyos feltételek teljesülése esetén kiváló helyszín lehetne a Negyed ahhoz, hogy szórakoztató centrummá váljon - mondják forrásaink. A kérdés az, megéri-e? Pontosabban: kinek éri meg?

Nem megerősített, de megbízható források szerint formálódik egy olyan terv Pécsen, miszerint „életet lehelnének” a Zsolnay Kulturális Negyedbe. Mégpedig úgy, hogy felöltik a populáris szórakozás különféle formáival: a diszkótól a kocsmákon és koncerteken át az izgalmas éttermekig és bárokig.

Hallottunk egy olyan forgatókönyvről is, amely szerint mindebben partner lenne az egyetem is, amely elsősorban a Pécsi Egyetemi Klub (PEK) hagyományát eleveníthetné fel ezzel. Annál is inkább, mivel a PEK megszűnése óta nincs „hivatalos” klubja a PTE-nek.

Igazi nyitás – szerethető helyszín

A Zsolnay Kulturális Negyed „igazi kinyitása” a pécsiek előtt nem mai gondolat; mint ahogy az sem, hogy az elitkultúra színhelyét – mondhatni elefántcsonttornyát – némileg populárisabbá varázsolják. Vagyis a pécsiek számára jobban szerethetőbbé. Ezzel ugyanis nem csak a hagyományosabb szórakozási formákat kedvelő pécsiek és turisták járnának jól, hanem a Negyed – és végső soron az önkormányzat – kasszája is. Ez utóbbi ugyan nem teljesített rosszul, hiszen a 2015-ös félmilliárdos saját bevételt 2019-re feltornázta Vincze Balázs, a ZsÖK előző ügyvezetője 830 millióra. Emellé érkezett még egy csaknem 2 milliárdos állami támogatás is.

Biztos forrásból tudjuk, hogy évekkel ezelőtt felmerült már az a terv a Zsolnay Negyedben, hogy tömegek kikapcsolódására alkalmas szórakoztató centrummá alakítsák át a helyet, ahol a különféle igényű vendégek megtalálhatják a nekik tetsző lehetőségeket. Végül ez a terv elesett az állami szerepvállalással, vagyis a pénz érkezésével. „Kocsmákra és diszkókra” ugyanis az akkori kulturális kormányzat nem volt éppen vevő – mondták forrásaink.

Kiváló helyszín lehetne, ha…

Azt mindegyik általunk megkérdezett és vendéglátásban jártas forrásunk megerősítette, hogy bizonyos feltételek teljesülése esetén kiváló helyszín lehetne a Negyed ahhoz, hogy szórakoztató centrummá váljon. A legnagyobb előnyei ugyanis a terület zártsága, őrizhetősége, infrastruktúrája és az, hogy akár igen hangos bulik rendszeres megtartására is alkalmas. A hátránya viszont, hogy „rossz hírű környéken” van, emiatt az éjjeli mászkálástól nagyon sokan tartanak. Ez utóbbi viszont megoldható lenne – vélik az általunk megkérdezett szakemberek, akik szerint célzott buszjáratokkal, szerződött taxisokkal és éjjeli közterület-felügyelettel javítható lenne a helyzet.

Matekozni kell

A Kulturális Negyed szórakoztató központtá alakítása azonban nem olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre talán tűnhet. Ez ugyanis alapvetően alakíthatja át az egész cég (ZsÖK Nkft.) és helyszín működtetetését és finanszírozhatóságát. Forrásaink szerint azonban elméletileg lehetséges olyan működési modell, amelyben nincs szükség az állam 2 milliárd forintjára évente; különösen akkor, ha a Negyedbe elkezdenek beköltözni a piaci szereplők, szórakoztatóipari befektetők, vendéglátósok. Velük együtt ugyanis érkeznek majd a fizető vendégek is.