Címlap Kultúra Észrevetted m...

Észrevetted már? Sok a meztelen nő Pécsett

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Amióta világ a világ, azóta az érzékiség mindig jelen volt a képzőművészetben. És jelen van városunkban is. Pécs közterein szép számmal találunk meztelen női alakokat. Többségük talán fel sem tűnik a mindennapokban, éppen ezért gyűjtöttük össze őket, természetesen a teljesség igénye nélkül.

Több mint 500 köztéri alkotás van Pécsen, közülük számos fedetlen testet ábrázol. Amíg a XIX. század végén XX. század elején reálisabb, szocializmusban szemérmesebb köztéri alkotások születtek. Az alkotások összegyűjtésében Romváry Ferenc 1982-ben kiadott Pécs szobrai albuma segített.

Pécsi Nemzeti Színház nőalakjai

A XIX. század végén a város, mint megbízó külön gondot fordított az épület szobordíszeinek igényességére, a pályázatban kikötötték egyrészt a művészi szempontú minőségi követelményeket, másrészt azt, hogy a szobrok a színházi alapgondolat megtestesülései legyenek. A főhomlokzat legszebb alkotásai, a hármas szoborcsoport, a Diána vadászata című timpanon-dombormű, valamint az emeleti oszlopok közti allegorikus nőalakok pirogránitból készültek a Zsolnay gyárban.

Zsolnay negyed

A pirogránit talapzaton álló, női alakos szökőkút egyik példánya a Harkányi Strandfürdőben valamint egy példány Herkulesfürdőn van. A Zsolnay kültéri termékek közül igen sok készült két, vagy több példányban is. Ezek a szökőkutak is ilyenek.

Vasváry ház – Király utca

Az épülethomlokzat pirogránit díszítése, valamint a székház kerti díszei a Zsolnay gyárban készültek 1883-ban.

A volt tüdőszanatórium – Mészáros Mihály: Emberpár 1965

Ruházatuk szemérmes, semleges mezítelenség, egyfajta közbülső állomás a ruhátlanság irányába.

Pintér kert – Fritz Mihály: Szerelem

A Pintér kertben található alkotása a Villányi szoborparkban készült, domborművön szerelmesen összebújó pár látható.

Ferencesek utca  20. –  Konzoltartó nőalakok

Zsolnay gyárban készült pirogránit épületszobrok.

Bencsik István: Fekvő nő

A Fenyves Hotel előtt látható mészkőből készült szobrot Bencsik István készítette 1964-ben.

Matei Aurél: Sellő 1958

Uránvárosban nem csak a házak, hanem iskola, óvoda kapuja fölé is díszek kerültek. Ilyen ez a sellőt ábrázoló alkotás is.

Garami László: Nő mandolinnal 1959

Mészkőbe vésett fali dísz uránvárosban a zömében hatvanas években és elsősorban a bányászok számára épült lakások egy részének kapuja fölött

Olympia Étterem id. Pál Mihály:  Életöröm I – II – III dombormű

Az Olimpia Étterem épülettömbje 1960-ban épült a római olimpia idején. Ez volt az Uránvárosnak nevezett városrész legreprezentatívabb vendéglátóhelye. A középső két táncoló ruhátlan nőalakot ábrázol, a harmadikon pedig egy szintén ruhátlan nőalak nyújt szőlőfürtöt a hordón ülő férfinak, aki jobb kezében borospoharat tart.

Borsos Miklós: Napbanéző

A régi Olimpia étterem előtt található a szobor.  Ez a telt idomú ruhátlan női alak nem aratott osztatlan sikert Pécsett. A közvélemény nehezen fogadta el, hogy a szobor egy eszményt jelenít meg, és nem egy konkrét példát tükröz. Az örök tavaszt, a fiatalságot ez az erőtől duzzadó nőalak testesíti meg.

Lesenyei Márta: mészkő domborművei

Az Esztergár Lajos úton a 8/a,b,c,d,e lépcsőházak bejárata felett, a négy évszakot és egy fiatal párt ábrázoló mészkő dombormű látható.