Címlap Politika Közös közlemé...

Közös közleményben reagáltak Hadházy véleményére a kormányellenes pártok

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A pártok természetesnek tartják, hogy egy sokszínű ellenzék köreiben akadnak viták, nézeteltérések, félreértések.

A rendelkezésre álló információk alapján nem állják meg a helyüket azok az állítások, amelyeket Hadházy Ákos tett Bíró László szerepvállalása kapcsán – olvasható abban a keddi közleményben, amit az ellenzéki pártok (DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd) közösen adtak ki és jutott el az Indexhez is. A politikusnak erre a véleményére reagáltak most:

A pártok természetesnek tartják, hogy egy sokszínű ellenzék köreiben akadnak viták, nézeteltérések, félreértések.

„KÜLÖNÖSEN IGAZ EZ MOST, AMIKOR HITET TETTÜNK EGY KÖZÖS PROGRAM, EGY KÖZÖS AJÁNLAT MELLETT ABBÓL A CÉLBÓL, HOGY LEVÁLTÁSUK AZ EMBERTELENSÉG ÉS AZ ALJASSÁG SEMMITŐL SEM VISSZARIADÓ KORMÁNYÁT. UGYANAKKOR ELENGEDHETETLENÜL FONTOS AZ IS, HOGY AZ AMÚGY IS FESZÜLTSÉGGEL TÚLTERHELT KÖZÉLETET NE MÉRGEZZÉK FÉLINFORMÁCIÓKBÓL, TÁJÉKOZATLANSÁGBÓL, TÉVEDÉSBŐL FAKADÓ BURKOLT GYANÚSÍTGATÁSOK, AMELYEK IGAZSÁGTARTALMÁT NINCS MÓDUNK VIZSGÁLNI”

– írják a pártok, amelyek szerint most éppen ez történt.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő a borsodi időközi választás után az ellenzéki együttműködést kritizálva, a Facebook-oldalán többek között megjegyezte: az ellenzéki jelölt, a jobbikos Bíró László „nemcsak egy rasszista indulatú ember”, hanem

egy olyan ember, aki elég egyértelműen részt vett abban, hogy egy kis csapat valódi fejlesztés helyett magára költötte az 50 millió forint EU-s támogatás egy jelentős részét.

Azt is hozzátette: Bíró Lászlónak csak annyit segíthetett, hogy erről nyilvánosan nem beszélt, de a pártelnököket tájékoztatta arról, amit megtudott.

A kormányoldalhoz közeli sajtó azonnal lecsapott a független képviselő bejegyzésére, és arról írt, hogy „Hadházy beismerte, szándékosan hallgatott Bíró László korrupt ügyeiről”, és ezért akár három év börtön is járhat neki.

Ellenzéki politikusok az Indexnek nyilatkozva visszautasították, hogy történt volna feléjük visszajelzés Hadházytól. Az LMP pedig már hétfőn közleményben jelezte: a független képviselő nem tájékoztatta őket korrupciós ügyről.

Az ellenzéki pártok keddi közös közleményéből azonban kiderült, hogy mégiscsak történt valamiféle egyeztetés Bíró László kapcsán, mert azt írják:

„HADHÁZY ÁKOSNAK MAGA BÍRÓ LÁSZLÓ AJÁNLOTTA FEL – SZABÓ GÁBORNAK, A JOBBIK KAMPÁNYFŐNÖKÉNEK TELJES EGYETÉRTÉSÉVEL ÉS TÁMOGATÁSÁVAL –, HOGY OTTHONÁBAN BETEKINTÉST NYERHET MINDEN OLYAN IRATBA ÉS DOKUMENTUMBA, AMELYBE ÓHAJT, ÉS KÉRDÉSEKET IS FÖLTEHET NEKI. MIUTÁN A HÚSZPERCES, KAMPÁNYHAJRÁBAN BEIKTATOTT LÁTOGATÁS MEGTÖRTÉNT, HADHÁZY ÁKOS MEGNYUGODVA TÁVOZOTT BÍRÓ LÁSZLÓ OTTHONÁBÓL. AMI EZEK UTÁN TÖRTÉNT, ARRA NEHÉZ MAGYARÁZATOT TALÁLNI – KIVÁLTKÉPPEN AZÉRT, MERT A PÁRTVEZETŐK KÖZÜL SENKIT SEM KERESETT MEG –, MINDENESETRE HADHÁZY ÁKOS MÉDIÁBAN TETT, TÖBB HELYEN EGYMÁSNAK IS ELLENTMONDÓ KIJELENTÉSEIT VISSZAUTASÍTJUK.”

Az ellenzéki pártok most azt tartják a legfontosabb feladatuknak, hogy előre tekintsenek, és folytassák a közös felkészülést a 2022-es választásokra:

a múlt vasárnapi időközi választás eredményének elemzése után levonjuk a megfelelő konzekvenciákat, és kiérlelt, jó ajánlatot tegyünk Magyarország számára. Hisszük, hogy Hadházy Ákos továbbra is politikai közösségünk tagja, és hisszük, hogy közös munkánk eredményeként 2022-ben leváltjuk az Orbán-kormányt.

Sajtóhírek szerint Hadházy Ákos bejegyzése nyomán a rendszeres feljelentéseiről ismert Tényi István feljelentést tett az ügyészségen korrupciós bűncselekmény feljelentése elmulasztásának gyanúja miatt.

(via Index.hu)