Címlap Kultúra Hoppál Péter ...

Hoppál Péter elérte, hogy nemzeti emléknap lesz a Himnusz születésének napja

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A magyar kultúra napjáról szóló határozati javaslat megvitatásával kezdte meg munkáját az Országgyűlés szerdán. Hoppá Péter (Fidesz) ismertette, hogy jövőre lesz a Himnusz befejezésének 200. évfordulója. Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be kéziratát, de országgyűlési határozat vagy bármilyen törvényi aktus a mai napig nem foglalkozott ezzel a nappal.

Hoppál Péter kifejtette:

a Himnusz a világon egyedülálló módon képviseli a magyar néplelket.

Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be a kéziratát, de országgyűlési határozat vagy bármilyen törvényi aktus a mai napig nem foglalkozott ezzel a nappal, nem iktatták be a nemzeti emléknapok sorába – közölte. Elmondta: jövőre lesz a Himnusz befejezésének 200. évfordulója, ezzel a javaslattal akkorra rendezhetik a jogi státusát ennek a napnak, így méltó módon emlékezhetünk majd meg az identitásunkat meghatározó műről.

Hangsúlyozta:

ezzel a javaslattal megerősítik azt a meggyőződést, hogy a magyar kultúra napján élettel teli, erős, megtartó és egyetemes nemzeti örökségünket ünnepelhetjük.

A képviselő kiemelte: a Himnusz identitásképző szerepe a határon túli magyar közösségekben különösen jelentős, mindenhol a nemzethez kötődést fejezi ki.

Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta: a kormány számára a kultúra kezdetektől fogva kiemelt stratégiai jelentőséggel bír. Az egymást érő válsághelyzetek megerősítik azt a felismerést, hogy

„a megtartó erő, amelyet nemzeti kultúránk képvisel, identitásunk megőrzésének egyik legfontosabb záloga”

– fogalmazott. Úgy vélte, a kulturális identitás megőrzéséhez elengedhetetlenül szükséges a sarokkövek, ünnepek méltó deklarálása, hiszen „a múlt ismerete és tisztelete nélkül nincs reményteljes jövő”. Az a nemzet, ország, amely nem fordít figyelmet múltjára, nem tiszteli elődeit és nem tartja életben hagyományait, elveszett – mondta.

Hangsúlyozta:

a Himnusz a nemzeti összetartozás egyik fontos alappillére, a több mint ezeréves magyar államiság nemzeti jelképe, örökérvényű viszonyítási pont minden generáció számára.

A Himnusz születésének 200. évfordulója jó alkalom arra, hogy megerősítsék: a magyar kultúra napjának a kiemelt és jogi aktussal megerősített ünnepek sorában kell elhelyezkednie – jelentette ki.

Az államtitkár szerint fontos, hogy e jeles napot a nemzet évről évre méltó módon ünnepelje meg, kinyilvánítva ezzel a magyarság összetartozását, a múlt tiszteletét és a jövőbe vetett bizalmat.

„Azért szólaltam fel, hogy január 22-ét jogilag is nyilvánítsuk hivatalos állami emléknappá, a Magyar Kultúra Napjává. A Magyar Kultúra Napja eddig is kitüntetett szerepet játszott anyaországi és határainkon túli nemzeti kulturális életünkben. Magyarország Himnusza, amit jövőre 200 éve, 1823. január 22-én fejezett be Kölcsey Ferenc, a nemzeti összetartozás egyik fontos sarokköve, a több mint ezeréves magyar államiság nemzeti jelképe

– mondta Hoppál Péter.

A pécsi politikus, kulturális államtitkár javaslata csontnélkül átment, minden képviselő megszavazta azt egyetlen tartózkodás mellett!

(MTI)