Kevés kasszasiker film és elmaradt nézői számok – Így telt a pécsi mozik nyara

/
Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ezen a nyáron az emberek félelme a járványtól nem tett olyan jót a mozik világának. Ez alól a pécsi mozik sem maradtak ki. Megkérdeztük őket, hogy miként indult újra a pécsi mozik élete és hogy milyen szabályozások vannak most érvényben náluk.

Cinema City Pécs

Buda Andrea a Cinema City mozihálózat marketing és PR igazgatója a Pécs Aktuál kérdésére elmondta, hogy a pécsi egységük – és egyben az összes többi Cinema City mozi – a járvány miatti korlátozások után július 2-án nyitotta meg kapuit.

„Nálunk céges szabály, hogy a Cinema City hálózat minden tagjára ugyanaz a szabályozás vonatkozik, legyen az fővárosi vagy vidéki mozi”

Az élet maga lassan tért vissza a Cinema termeinek életébe, ennek több oka is van. Az egyik, hogy a járvány alatt maga a filmipar is teljesen leállt – máig rengeteg produkció szünetel, eltolták jövőre a forgatást vagy magát a premiert – amiből fakadóan márciusi filmekkel tudott startolni a pécsi Cinema. Ugyan a járvány enyhülésével debütált hetente pár film, de egyik sem számított olyan kasszasiker alkotásnak (Blockbusternek) ami tömegesen vonzotta volna a film szerelmeseit. Mindezek mellett a júliusi hónap a magyar filmek hónapja is volt – sok hazai alkotás ment a vásznakon.

A másik fő tényező, hogy az emberek hirtelen nem tudták hogyan kezelni a nyitva lévő mozikat.

„Az embereknek kellett egy-két hét, mire tudatosult bennük, hogy most már lehet ismét menni a moziba. Eleinte 15%-al, majd később 30%-al többen jártak moziba, mint előzőleg”

Hétről-hétre ugyan növekedett a nézőszám a Cinema életében, de az új Christopher Nolan, Tenet című filmjének köszönhetően most egy nagyobb „ugrás” észlelhető a nézők igényét tekintve.

Külön érdekes most a Tenet c. film sorsa, ugyanis a most befolyt pénz és nézőszámok iránymutatóak lehetnek a nyugati filmiparnak. Ha nagyot fog robbanni a film és jól teljesít a kasszáknál elképzelhető, hogy akár előrébb lendítheti az ipar és egyben a filmek megjelenésének sorsát.

Ami a Cinema City saját szabályozását illeti, a mozi munkatársainak egytől-egyig maszkot kell viselniük, fertőtlenítő takarításokat tartanak és biztosítanak kézfertőtlenítőt a nézők számára. A megvásárolt jegyek között ugyan kihagynak egy-egy ülőhelyet a biztonsági távolság megtartásának érdekében, de a családosok és baráti társaságok továbbra is tudnak egymás mellé ülni, ha úgy kívánják.

Buda Andrea elmondta, hogy az elkövetkezendő hetekben a nagy kasszasiker filmek elkezdenek szállingózni a vásznakra, és ha nem fog ismét a járvány rosszabbra fordulni, akkor visszaállhat minden a régi kerékvágásba a mozik életében. Egyelőre bizakodóak az év maradékát tekintve.

Uránia Mozi

Ami a pécsi Uránia mozit illeti, Simon-Horváth Szilvia, a Kultik Magyar Mozihálózat marketing vezetője elmondta, hogy a mozikat is érintő feloldást követően a lehető leghamarabb igyekeztek újranyitni. Egészen pontosan június 26-án izzították be először a vetítőgépet.

A járványhelyzetben az Uránia dolga sem volt könnyű, hiszen a nagy kasszasiker filmek premierjeinek eltolása jócskán érintette a nézőszámokat is.

„Az elmúlt hónapok minden mozinak óriási bevételkiesést jelentett, az első hónapban kb 10%-a volt a forgalma a tavalyi adott hónaphoz
viszonyítva. Ez a szám azonban szerencsére folyamatosan emelkedik.”

– mondta el Horváth Szilvia.

A kevés vetíthető produktum okán az Uránia próbálkozott régebbi, közönség kedvenc filmek vetítésével is, ilyen volt a Christopher Nolan rendezte Eredet című film is, amire a közönség elég pozitívan reagált.

„Ez a film kiemelkedett a többi közül is, és több alkalommal is nagy sikerrel vetítettük.”

Az Uránia is odafigyel a járványra, még a bezárás előtt szigorú higiéniás szabályokat vezettek be. Az egész mozi területén speciális, vírusölő tisztítószereket használnak és a gyakran használt felületeket folyamatosan fertőtlenítik. A nézők számára pedig külön lehetőséget biztosítottak, hogy bármikor ülőhelyet cserélhessenek, ha nem érzik komfortosnak vagy biztonságosnak az eredetileg választottat.

Horváth Szilvia elmondta, hogy nagyon pozitívan tekintenek az őszi-téli szezonra. Szerintük a klasszikus mozi élmény semmivel sem pótolható és a most ősszel érkező kasszasiker filmek, mint például a Mulan, Greenland, Wonder Woman vagy Az új mutánsok könnyen visszacsalogathatják a régóta mozira éhes közönséget.

Apolló Mozi

Varga Gabriella, a filmszínházat működtető Apolló Mozi Alapítvány kuratóriumi tagja, a mozi vezetője elmondta, hogy a város közkedvelt művész mozija július 10-én fogadta először a filmekre éhes rajongóit.

Kapásból két mini fesztivállal kezdte a zárlat utáni idényét az Apolló, amiknek keretein belül premier előtti filmeket tekinthettek meg, méghozzá kedvezményes áron a film szerelmesei. A két eseményen összesen tíz film közül szemezgethetett a közönség – mondta el Varga Gabriella.

A nyitás után, a nyár maradékában nem sokan élvezték ki az Apolló vendégszeretetét, ámde ez ilyenkor nem is annyira meglepő, hiszen a nyári szezon alatt eddig zárva volt a mozi.

„A nyár közepe-vége nem éppen a mozizás fő szezonja. Így nem tudom összehasonlítani az idei számokat az előzőekhez képest, de számítottunk is erre, hogy kevesen lesznek”

– mondta el Varga Gabriella.

Hozzátette: külön izgalmas volt látni viszont, hogy esős napokon – csak ebből nem volt túl sok – kifejezetten sokan jöttek a moziba.

A bevétel kiesés jelentős volt az art mozi számára, négy hónapig zárva voltak, amik alatt ugyanúgy fizették a kollégák béreit és az üzemben tartás költségeit. Ez egy alapítványi mozi számára mindennemű bevétel nélkül igen csak megterhelő anyagilag.

Ami pedig a járványt illeti, nem kötelez az Apolló senkit sem a maszk használatára, viszont emellett a zárlat alatt több dolgot is fejlesztettek:

  • A mozi szellőztető berendezése teljes átalakításon esett át, így most teljesen hangtalan és folyamatos levegőkeringetést tudnak biztosítani az előadások alatt.
  • Bevezették az online jegyvásárlást, hogy gyorsítani tudják és az érintésmentes lehetőséggel biztonságosabbá tegyék a jegyvásárlást.
  • Egymástól elkülönített idősávokban történnek a vetítések, hogy az előadásokra érkező különböző csoportok ne találkozzanak egymással.
Előző sztori

Közpénzen népszerűsítheti a városvezetéshez köthető családi vállalkozásokat Pécs – sugallja az ellenzék

Következő sztori

Megható! Darázscsípés miatt riasztották a mentőhelikoptert Orfűre, de nemcsak életmentésre érkezett!

Legutóbbiak innen: Kultúra