Címlap Kultúra Különleges tá...
Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kismányoky Károly (1943-2018) képzőművész, a Pécsi Műhely alapító tagjának mintegy kétszáz alkotásából nyílik kiállítás a baranyai vármegyeszékhelyen csütörtökön.

A Janus Pannonius Múzeum tájékoztatása szerint a sokoldalú művész olyan késői műveit is megtekinthetik az érdeklődők a pécsi Modern Magyar Képtárban, amelyek még sosem szerepeltek kiállításon.

Kismányoky Károly munkái rendszeresen jelen voltak a különböző csoportos kiállításokon, ugyanakkor önálló kiállítása alig volt, mert „nem akart művészetet csinálni” és mert az alkotó vélekedése szerint „a munkák a legritkább esetben jók, ha megrögzülnek„.

Kismányoky műveinek változatossága magas szinten vázolja fel a magyar neoavantgárd egy lehetséges történetét az informel, az organikus és geometrikus absztrakció, a gesztusfestészet, a lettrizmus, a happening, a street art, a concept art vagy a land art, valamint a különböző képzőművészeti technikák egyéni adaptációi révén. A posztumusz tárlat Kismányoky Károly több mint kétszáz „hátrahagyott” művét mutatja be.

A kiállítás augusztus 31-én 17 órakor egy kerekasztal-beszélgetéssel nyílik meg a JPM Papnövelde utcai Modern Magyar Képtárában. A beszélgetésen Doboviczki Attila médiakutató, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa, Nagy András, a Janus Pannonius Múzeum Képző- és Iparművészeti Osztályának vezetője, továbbá Pinczehelyi Sándor és Szíjártó Kálmán képzőművészek vesznek részt.