Címlap Kultúra Lapátra kerül...

Lapátra kerülhet az összes kulturális szférában dolgozó közalkalmazott és még a jutalmakat is bukják?

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A szakszervezetek figyelmeztetése szerint meg akarja szüntetni a kulturális szférában dolgozó közalkalmazotti státuszt a kormány. Legalábbis ezt olvasták ki a kulturális intézményekben foglalkoztatottak közalkalmazotti jogviszonyának átalakulásáról, valamint egyes kulturális tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslatból, melyet a húsvéti ünnep alatt kellene a szakmai szervezeteknek véleményezni. 

A dokumentum szerint a közalkalmazottakkal július 15-ig közlik a további foglalkoztatást biztosító munkaszerződés tartalmi elemeire vonatkozó ajánlatot, amit

ha nem fogadnak el, akkor nem dolgozhatnak tovább a kulturális intézményben. 

“A munkáltató 2020. július 15-éig írásban közli a közalkalmazottal a további foglalkoztatást biztosító munkaszerződés tartalmi elemeire vonatkozó ajánlatot. […] a közalkalmazott a szerződéskötésre vonatkozó határidőben nem nyilatkozik […] a közalkalmazotti jogviszony átalakulás nélkül, e törvény erejénél fogva megszűnik”

– fogalmaz a tevezet.

Bukják a jutalmat is?

Sokat fognak bukni az átalakítással az idősebb, nyugdij előtt alló kulturális szakemberek is, mert eddig 25, 30 és 40 év közalkalmazotti jogviszonyban töltött idő után jubileumi jutalom illette meg a közalkalmazotakat. A jutalom a közalkalmazott két-, három- illetve öthavi illetményének felel meg, ami nagyságrendileg akár félmillió forintos összeget is jelenthet, de egy phd fokozattal rendelkező 40 éve a szakmában dolgozó, nyugdíj előtt álló közalkalmazott, kb. nettó másfél milliót is veszíthet. 

Az egyik szakszervezet Facebook-posztja szerint csütörtök délután kapták meg a dokumentumot, melyre kedden 8 óra 30 percig kell leadni a javasalataikat.

Tehát a kormány fél órát adott a véleményezésre, ha vagyunk annyira jóindulatúak, hogy  a húsvéti ünnepi utáni első munkanap 8 órakor kezdődhet. Home-office-ban természetesen.

A Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár munkatársai, akik a Horthy-korszak relativizálásával foglalkoznak, közalkalmazottak maradhatnak, rájuk nem vonatkozik a módosítás.

“Nem kerülhetnek rosszabb helyzetbe”

A tervezet indoklásában az szerepel, hogy “a szolgáltató állam kihívása, a közigazgatás és a közszolgáltatások hatékony és olcsó működtetése, az adminisztratív folyamatok egyszerűsítése, a transzparencia biztosítása, a lakosság és a vállalkozások bürokratikus terheinek csökkentése, és a technológiai fejlődés által biztosított fejlesztési lehetőségek célszerű és költséghatékony kiaknázása, amely a közszolgáltatások és a közfeladatok rendszerét is átalakítja.

Ez az átalakítás új szervezeti formák kidolgozását is megkívánja.

Az elmúlt közel 30 év alatt bekövetkezett, a munka világát érintő változások, az egyes hivatásrendek differenciálódása, az azokra vonatkozó speciális szabályozás, jelentős mértékben kiüresítette a Kjt.-t, amely sok szempontból

nem tudta követni a munkaerő-piaci és munkajogi változásokat, életszerűtlenné vált és széttöredezett szabályozást eredményezve.

Ennek következtében indokolt a kulturális ágazat dolgozóinak közalkalmazotti jogviszonyának munkaviszonnyá alakítása, ezáltal az egységes jogállásuk, munkavégzési feltételeik megteremtése, valamint az illetmény helyébe lépő munkabér kialakítása,

azzal a garanciális rendelkezéssel, hogy az érintettek összességében nem kerülhetnek kedvezőtlenebb bérhelyzetbe, mint amit a hatályos szabályozás számukra jelenleg biztosít.

(via Munkások Online Újságja)