Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A vásárcsarnokban több helyen kis csomagokban árulnak búzát, de az állateledelt árusító boltokban jutányosan is hozzá lehet jutni. Tanácsok és szokások Luca napján.

A pécsi vásárcsarnokban a standokon becsomagolva maroknyi búzához lehet hozzájutni, van árus, aki 100 forintért, de van, aki 200-300 forintért kínálja. Legolcsóbban az állateledelt árusító boltokban lehet búzát venni, ahol kilója 150-200 forintba kerül. Ez ugyanaz a búza, ami a standokra kerül, mert az árusok is ott veszik.

A vásárcsarnokban van egy tejtermékes stand, ahol a Luca-napi búza eladásából befolyt bevétel minden évben jótékony célt szolgál, itt belátásunk szerinti árat fizethetünk egy adagért. Idén a bevételt a pécsi „Lásd a világot autista szemmel egyesületnek” ajánlották fel.

Szent Luca ősidők óta a földművesek, csónakosok, üvegesek, valamint a vakok védőszentjeként ismert. Éppen ezért december 13-án, Szent Luca napján búzát vetünk, ami a termékenységet jelképezi. Ha karácsonyig minden szem kikel, akkor a következő évben bőséges termésre lehet számítani. Ezt a hagyományt ma is sok családban őrzik, a karácsony elengedhetetlen zöldellő búza nélkül.

Ahhoz, hogy az elvetett búza sűrű és dús legyen, vetés előtt célszerű egy éjszakán át langyos vízben áztatni, hogy meginduljon a csírázás. A legjobb, ha nedves földbe vetjük. A cserepet ne töltsük színültig, mert növekedésnél megemeli a földet, ami kiszóródhat.

Terítsük el a magokat a cserép alján, hogy ne maradjon üres hely. Fedjük le a magokat nedves földdel, hagyjuk meleg és megvilágított helyen, majd egy-két naponta nedvesítsük meg vízpermettel.

Csomagolt Luca-napi búza a pécsi vásárcsarnokban

A karácsonyi ünnepkör egyik fontos napja december 13-a, vagyis Luca napja. Kevés olyan jeles nap van, amelyhez annyi hiedelem és szokás kapcsolódna, mint eme jeles időponthoz. Ez a nap éppúgy alkalmas volt termékenységvarázslásra, mint házasság-, halál- és időjárásjóslásra, bizonyos női munkák tiltására, valamint a lucaszék készítésére.

Ezen a napon kezdték el készíteni Luca székét, amelynek karácsonyra kellett elkészülnie. A kilencféle fából (kökény, boróka, jávor, körte, som, jegenyefenyő, akác, cser és rózsafa) faragott, három-, négy-, hat- vagy akár tizenhárom lábú székben egy szög sem lehetett, és 13 darabból 13 nap alatt kellett összeállítani. (A hosszú munka miatt terjedt el a szólás, hogy olyan lassan készül, mint Luca széke.)

Aki pont karácsonyra készült el vele, az az éjféli misén ráállva megláthatta a boszorkányokat a hívek között.

A bátor férfiaknak azonban a leleplezett boszorkányok elől gyorsan menekülniük kellett, ezért mákot szórtak szét hazafelé, mert ezt a gonosz lelkeknek fel kellett szedniük, ők pedig ezalatt egérutat nyerhettek. A ház ajtajára belülről bűvös erejű pentagramot, avagy boszorkányszöget rajzoltak, ez a szabályos ötszög köré írt öt egyenlő szárú háromszögből kialakuló csillag távol tartotta a boszorkányokat, a széket pedig elégették, ami a boszorkányok végét is jelentette.

Szent Luca ábrázolása (1494) a firenzei Santa Maria Novella templomban (részlet)

Ezen a napon Szent Lucára emlékezünk, a keresztények által az 5. század óta tisztelt szűzre és vértanúra. Luca védőszentje a szembetegségben szenvedőknek és a vakoknak. A gazdag családból származó keresztény lány szüzességi fogadalmat tett Krisztusnak, vagyonát szétosztotta a szegények között, s inkább a vértanúhalált választotta, mint hogy férjhez menjen egy pogány férfihoz. A legenda úgy tartja, amikor a bíró elrendelte, hogy gyalázzák meg a lányt, őrei meg sem tudták mozdítani, amikor pedig máglyára vetették, a lángok kialudtak, végül karddal döfték át a torkát.