Címlap Kultúra Magyar hadifo...
Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hatalmas érdeklődés övezte az MCC pécsi képzési központja által szervezett „Hadifogoly magyarok a nagy háborúban” című kiállítás megnyitóját Pécsett, a Művészetek és Irodalom Házában.

Kevés magyar család van, amelyiket ne sújtott volna a hadifogság kérdése. Apák, fiúk, testvérek százezrei tűntek el a lágerek bugyraiban – Szibériától Szardíniáig. A nagy háború hadifogsága, amely a „táborok évszázadának” nyitánya volt, Magyarországon mégis mostoha területe a tudományos kutatásnak és az emlékezeti kultúrának még ma is. Ezt az adósságot szeretné törleszteni az MCC Magyar Összetartozás Intézetének kiállítása.

A kerekasztal-beszélgetésen részt vett a kiállítás anyagát összeállító Dr. Margittai Gábor, az MCC Magyar Összetartozás Intézet igazgatója, valamint Prof. dr. Hornják Árpád, a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudomány Kar Újkortörténeti Tanszékének vezetője és Vértesi Lázár levéltáros.

Szó esett többek között arról, hogy milyen és mekkora mennyiségben maradtak ránk források a magyar katonák hadifogságából és milyen módon lehetséges ezeknek szakmai feldolgozása. A beszélgetés résztvevői kitértek a hadifogság körülményeire, valamint a foglyok életét szabályozó nemzetközi szerződésekre és ezek gyakorlati megvalósulására.

A rendhagyó gyűjtemény február 12-ig ingyenesen megtekinthető a Művészetek és Irodalom Házában.