Címlap Kultúra Magyarságkuta...

Magyarságkutató a Pozsonyi csatás filmről: Az üzenet átment!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Magyarságkutató szerint sikeres volt a Pozsonyi csatát bemutató animációs film. Nagyon is!

Egy bizonyos Köő Artúrral, a Magyarságkutató Intézet munkatársával beszélgettek a PestiTV-ben a komoly visszhangot kiváltó, több mint nettó 11 millió forintba kerülő pozsonyi csatáról készült animációs filmről, és ennek az egésznek a hátteréről.

Köő szerint, aki egyébként tanítja is a történelmet, nem a szakma számára készült tudományos feldolgozás volt a cél a filmmel, hanem az ismeretterjesztés, illetve, hogy

átmenjen egy üzenet: jelentős részben azért vagyunk itt a Kárpát-medencében, mert őseink 907-ben világra szóló diadalt arattak azok felett, akik a megsemmisítésünkre törtek. Az üzenet pedig átment

– véli az MKI munkatársa.

A filmmel kapcsolatos kritikára – történelemhamisító, szakmaiatlan – Köő úgy reagált, hogy

„van egy kisebbség, akinek semmi nem jó, sokszor ezek jobban hallatják a hangjukat a kelleténél, de a nagy többség véleményét sem szabad figyelmen kívül hagyni”.

A pozsonyi csata az egyik videómegosztón 125 ezres letöltésnél tart (2021. január 25-én már 140.000) ezen kívül az M5 tavalyi évének legnézettebb műsora lett a bemutató. Tehát a nézők erről már véleményt mondtak – vélte.

A műsorban arról is beszéltek, hogy az elmúlt évtizedek történetírása és az oktatás is nagyrészt a vesztes magyar csatákat állítja középpontba, holott a győzelmek szerinte sokkal jelentősebbek, és még erőt is lehet meríteni ezekből.

A teljes beszélgetést itt lehet visszanézni: