Cikkünk frissítése óta eltelt 12 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nehéz gyermekkora volt, rengeteg lelki és fizikai bántás érte otthon. Életét egy tagédia is végígkísérte, egy évesen elhunyt kisfia, Lacika, ami örökre Pécshez kötötte. Sírja máig gondozottan áll a pécsi temetőben.

Máthé Erzsi a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színművésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja május 8-án hunyt el.

A Pécsi Nemzeti Színházben 3 évadot játszott, 1949 és 1952 között. Akkor még Máthé Erzsébetként ismerhette a pécsi közönség.

Az új társulat névsorában sok fiatal, Pécsett még ismeretlen színész és színésznő szerepel. A Vígszínháztól Máté Erzsébet drámai hősnő érkezett Pécsre.  Máté Erzsébet már kilépett kissé a móriczi vonalból. Az úgynevezett „hideg, kegyetlen“ úrnőkben is érezni a nőt, különösen vonatkozik ez Móricz nőalakjaira. Hideg, szenvtelen kitöréseiben helyenként inkább egy száraz, elvirágzó asszonyt éreztünk, kevésbé a saját gőgjében és érzéki féltékenységében fuldokló nőt. Pedig egyes jelenetekben bebizonyította komoly tehetségét.” írta róla a Dunántúli Napló 1949-ben.

Illusztráció a Dunántúli Naplóban (1949) Gorkij „Jegor Bulicsov és a többiek” című színdarabról írt cikkben

Ekkor az Úri muri darab kapcsán a művésznő arról beszélt a lapnak, hogy az előadás egyik legnezebb szerepét kapta, amit nem is tudott kellően megformálni.

„A fiatal színésznő elmondotta, hogy még e pillanatban sem érzi minden részletében a szerepet. Rengeteget küzdött Rédey Eszter figurájával. — Most is próbálkozom, — mondotta — roppant nagy feladat még ez számomra.”

A művésznő egy évvel később a Pécsi Nemzeti Színház akkori igazgatójához ment feleségül, és nem is akárhogy. A tanú pedig egy érdemes művész és egy kétszeres Jászai Mari-díjas színésznő volt.

„Színházbarát körökben nagy meglepetésként hatott a hír: Szendrő József színigazgató és Máthé Erzsébet minden külön értesítés nélkül, házasságot kötöttek. Szombaton délben jelent meg az anyakönyvvezető előtt az újdonsült pár s velük együtt a két tanú: Gordon Zsuzsa, aki e tanúskodása által nagykorúságát is elérte és Pataki Jenő. Közben, a színház képviselői nem mindennapos „tort” készítettek, elő a büfében Az egyik sarokban életnagyságú sírhalmot „építettek“, melynek fejfáján írás szomorkodott hirdetve“ Szendrő József legényember halálát. – jelent meg 1950-ben egy rövid hír a Dunántúli Naplóban.

Életének erről a részéről csak néhány éve beszélt először.

„A színiskola elvégzése után Pécsre szerződtem, ahol Szendrő József volt a direktor. Ahogy észrevett, azonnal láttam, hogy ez kész. Értesz engem? A nők néha hülyék, és nekem imponált a direktor szerelme. Egy premier után kimentem a Nádor étterem söntésébe, ott iszogattak az emberek, amikor ott, abban az óriási zajban meghallottam a hátam mögött, hogy Szendrő, ez a gyáva, halk szavú ember odakiabál a tömegben nekem:

Erzsike, hozzám jönne feleségül?

Kész lettem. Voltam olyan hülye és fiatal, hogy nem gondoltam át, és igent mondtam. Hét évig éltünk együtt, aztán felpakoltam a holmimat egy lovaskocsira, és elköltöztem tőle

A színészlegendának nehéz gyerekkora volt, rengeteg lelki és fizikai bántás érte otthon, sok verést kapott a szüleitől. Érzékenysége részben ennek is köszönhető. Volt még egy kitörölhetetlen tragédia az életében, nagyon korán elveszítette kisfiát. „Sajnos mindössze egy évet élt, kapott egy agyhártyagyulladást, és elment. A pécsi temetőben van a sírja. Ez akkora ütés, hogy halálomig kell ezzel együtt élnem” – mesélte évekkel ezelőtt Máthé Erzsi.

Szendrő László 1951 nyarán húnyt el, sírja máig áll a Pécsi Közemető B parcellájában.

Forrás: Best, Dunántúli Napló, Fortepan, WMN,Story