Címlap Kultúra Mesék a koron...

Mesék a koronavírusról madárürüléken és vizuális naplón keresztül

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mintegy keretet adva a koronavírus-járványnak, a Nick Galéria tudhatja magáénak a veszélyhelyzet előtti utolsó, illetve a megszűnést követő első pécsi kiállításmegnyitót. A veszélyhelyzet megszűnésével mi sem aktuálisabb téma egy tárlatnak, mint a COVID19, ahol 14 neves pécsi, és budapesti képzőművész izgalmas kivetüléseit láthatjuk a járványidőszak alatti magánynak, izolációnak, social distancingnek vagy éppen egyéni utazásnak a lélek legmélyebb bugyraiban.

A június 19-i, 19:00-kor kezdődő kiállítás missziója több összetevős. Egyrészt célja, hogy tehetséges művészek, a veszélyhelyzet alatt alkotott, az önkéntes karantén ihlette alkotásaikat mutassa be, másrészt hogy kulturális hidat képezzen Pécs és Budapest között. A felvonultatott 14 művész között ugyanis vannak fővárosiak is, méghozzá az Acb Galériából.

– A COVID19 egy csoportos kiállítás, melyen Pados Gábor galériatulajdonos segítségével rendkívül tehetséges, budapesti művészek munkái is meg fognak jelenni a pécsiek között. Fókuszban a bezártság, és a befelé fordulás lesz, illetve az, hogy mindez hogyan mutatkozik meg a művészek munkáiban – magyarázza Tímár Krisztián, a Nick Galéria vezetője.

A Beton Arcai kiállítás pillanatképe

A galériára egyébként nem jellemző, hogy ennyi művész munkája jelenik meg egyszerre, ezért ahogy Tímár fogalmaz, most mindenkitől egy-egy munka mű lesz majd látható, ezzel is próbálnak átfogóbb képet mutatni a koronavírus-járvány képzőművészetre gyakorolt hatásáról. A korosztály is változatos lesz, ahogy fele-fele arányban jelennek meg pécsi és fővárosi alkotók, úgy a művészek kora is rendkívül sokszínű.

– Nem titkolt szándékunk Pécs és Budapest kulturális kapcsolatát sem erősíteni. Egy-egy pécsi kiállításmegnyitó alkalmával záporoznak a pozitív visszajelzések, a Budapestről érkező látogatók rendre dicsérik a teret, és a megnyitóünnepségeinket. Ezekkel az eseményekkel pedig az is célunk, hogy hozzájuttassuk a helyi alkotókat fővárosi, vagy éppen külföldi megjelenési lehetőségekhez – teszi hozzá a galériavezető.

Madárürüléktől a vizuális naplón át az üvegszobrokig minden

A kiállítás 30 napjára egy rendkívül komoly művészcsapat verbuválódott a Nick Galériában. A tárlat Bak Imrétől elkezdve Szinyova Gergőn át Gáspár Györgyig és Pinczehelyi Sándorig valamennyi képzőművész, a COVID alatt készült alkotásait mutatja be a nézőknek.

A különböző korosztály és földrajzi távolság pedig egy nagyon színes kiállítási anyagot vetít előre, ahol a madárürülék által megihletett alumínium installációtól elkezdve a vizuális naplón át az üvegszobrokig mindenféle szemszögből megismerhetjük a művészek karantén ideje alatti tapasztalásait.

Az alkotók teljes listája:

Bak Imre
Biacsics Renáta
Gáspár György
Hack Ferenc
Kiss Adrián
Korodi Zsuzsanna
Körtvélyesi László
Makra Zoltán
Pál Zoltán
Pinczehelyi Sándor
Szalay Péter
Szinyova Gergő
Tarr Hajnalka
Veres Balázs Gyula

A jövőről Tímár Krisztián elmondta, hogy némi átszervezéssel a korábbi kiállítások láthatóak lesznek a Nick Galériában. A COVID19-et követi többek között Kincses Előd kiállítása, A Beton Arcai, illetve a galéria hetedik évfordulójára egy „meglepetés kiállítóval” is készülnek, de az Art Market Budapesten is részt vesznek majd pécsi alkotókkal.

Kiemelt kép: A pécsi művész, készítette: Körtvélyesi László