Címlap Kultúra Ne feledjük: ...
Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Huszonegy éve várva várt napja a kultúráért rajongóknak a múzeumok éjszakája, amelyhez a korábbi évekhez hasonlóan idén is csatlakozik a Janus Pannonius Múzeum. Június 24-én délutántól éjfélig tizennégy helyszínen közel ötven programmal, és természetesen ezen felül az állandó és időszaki kiállításainkkal várják a látogatókat. Izgalmas tárlatvezetéseken, zenei eseményeken, irodalmi előadásokon, kóstolókon, kézműves- és gyermekprogramokon, játékokon és túrákon, valamint egy most megnyíló új állandó kiállításon vehetnek részt a látogatók.

A JPM mai programjainak részletes összefoglalója ITT OLVASHATÓ.

Megmozduló pompeji falfestmények, éjszakai fejlámpás séta, freskókészítés, fényattrakciók és ókori játékok is várják az érdeklődőket a Cella Septichora Látogatóközpontban és az Ókeresztény Mauzóleumban.

Az egyik legizgalmasabb program a Keltsd életre Rómát! címet viseli, ennek során az Ókeresztény Mauzóleumban a hajdani Római Birodalom híres művészeti alkotásaival találkozhatnak a látogatók interaktív installációk formájában. Az arra járók életre hívhatják a pompeii falfestmények alakjait, a híres Augusztusz császár portréjába bújhatnak, és még a római istennőket is megtestesíthetik.

A Cella Septichorában a látogatók ecsetet ragadva elkészíthetik saját freskójukat. A kreatív falfestő műhelyben megtanulhatják, hogyan állították elő az ókorban a falakra szánt színeket, melyik volt a legdrágább színezőanyag és honnan szerezték be a pigmenteket.
Ugyanitt látványos fényjáték, római társasjátékok és éjszakai fejlámpás vezetett séta is várja az érdeklődőket.

Idén először a ZsÖK NKft. és Janus Pannonius Múzeum közös csomagjegyet alakított ki a múzeumok éjszakája alkalmából. A jegycsomag tartalmazza a Cella Septichora Látogatóközpontba és az Ókeresztény Mauzóleumba, valamint a Janus Pannonius Múzeum 14 helyszínére és programjaira történő belépést is ezen az éjszakán.