Címlap Természet Megtépázta a ...
Cikkünk frissítése óta eltelt 12 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A péntek esti vihar kapcsán csaknem kilencven alkalommal riasztották a Baranya vármegyei tűzoltókat – derül ki a katasztrófavédelem összesítéséből.

Legtöbbször a pécsi hivatásos tűzoltóknak kellett beavatkozniuk, de riasztották a mohácsi, siklósi és szigetvári hivatásosokat is, és önkéntesek is csatlakoztak a kárfelszámoláshoz. A legtöbb munkát az erős szélben utakra, kerítésekre, vasúti sínre dőlt fák adták, ezeket az egységek motoros láncfűrész és kézi erő segítségével eltávolították. Személyi sérülés nem történt.

Dőltek a fák Pécsen

Parkoló személyautóra dőlt egy fa Bakonyán, a Fő utcában este fél nyolckor. A tulajdonos kézi erővel nem tudta eltávolítani a fát, ezért kérte a tűzoltók segítségét, akik feldarabolták a növényt. Kábelre szakadt egy faág Pécsen, a Tüzér utcában. A város hivatásos tűzoltó eltávolították. Nem tudtak kiállni az autók egy Megyeri téri parkolóból Pécsen, miután a helyszínen egy nagyméretű fa dőlt ki. A járművek nem sérültek. Melléképületnek dőlt egy kettétört, nagyméretű fa Pécsen, a Basamalom dűlőben.

Le kellett zárni néhány utat a vármegyében

Teljes útzárat okozott egy fa Siklóson, a Harkányi úton tegnap este, egy másik fa vezetékre dőlt a Vujicsics Tihamér utcában. A siklósi hivatásos tűzoltók kivágták a fát és értesítették a szolgáltatót. Harkányban, a Kopasz hegyi határúton okozott útzárat egy fa, majd az Alkotmány utcába vonultak a villányi tűzoltók, hogy onnan is eltávolítsák az útra dőlt fát. Görcsönyben egy nagyméretű faág szakadt le, de azt még a tűzoltók kiérkezése előtt eltávolították. Az Újpetre és Kozármisleny közötti útszakaszon félpályás útzárat okozott egy fa, a siklósi hivatásos tűzoltók eltávolították. Pécsbagota és Baksa között is fa dőlt az útra, de azt a siklósi hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt eltávolították. Este Kovácshidán egy fa dőlt az útra, ezt a siklósi hivatásos tűzoltók eltávolították.

Félpályás útzárat okozott egy hat méteres fa Babarc közelében, az 57-es úton. Tízméteres fa dőlt ki Mohácson, az Ady Endre utcában, Sátorhelyen száz méteren belül négy fa is az útra dőlt. A mohácsi hivatásos tűzoltók hosszas beavatkozás után megtisztították az útszakaszt. Munkával köszöntötte a szombatot a mohácsi hivatásos tűzoltók egysége. Háromnegyed tizenegykor Szederkénybe vonultak, ahol egy nagyméretű fa vezetékre dőlt, ezzel megrongálta a villanyoszlopot is. Miután az áramszolgáltatóval közösen felszámolták a káresetet, a tűzoltók pár perccel fél egy előtt bevonultak.

Sínpárról távolított el egy fát a sellyei hivatásos tűzoltók egysége Okorágon, ezután a pályaszakasz járhatóvá vált. Vezetéket szakított le egy faág tegnap este Bükkösdön, a Táncsics Mihály utcában. Miután a szolgáltató feszültségmentesítette a vezetéket, a szigetvári tűzoltók eltávolították a fát. Szombaton a szigetvári hivatásos tűzoltóknak hajnali fél négykor kellett beavatkozniuk, mert Bükkösd közelében félpályás útzárat okozott egy kidőlt fa. A forgalmat veszélyeztető növényt eltávolították.

Az önkéntes tűzoltók sem pihentek

A palkonyai Szent Flórián Önkéntes- és Ifjúsági Tűzoltó Egyesület a tegnap esti vihar kapcsán öt alkalommal avatkozott be. Pécsen egy a Szigeti úton haladó személyautóra szakadt egy nagyméretű faág, ezt kötéltechnika és motoros láncfűrész alkalmazásával távolították el. Az autóban senki sem sérült meg. Pellérden a pécsi hivatásos tűzoltók munkáját a Kökény ÖTE segítette, miután az Ady Endre utcában útzárat okozott egy kidőlt fa. Az egységek motoros láncfűrész segítségével megszüntették az útakadályt. Pécsen szintén a Kökény ÖTE segítette a hivatásos tűzoltókat – az Ifjúság útján távolítottak el egy kidőlt fát. Szentlőrincen, a Pécsi utcában a helyi önkéntesek távolítottak el egy útakadályt jelentő fát. Szintén a szentlőrinci önkéntesek beavatkozására volt szükség, miután egy nagyméretű faág távközlési vezetékre szakadt. Az egység eltávolította a faágat, mely közúti és gyalogos közlekedést veszélyeztetett. A mecseknádasdi önkéntes tűzoltók Pécsváradon kézi erővel távolítottak el az útról egy kidőlt fát.

(Fotók: Baranya Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság)