Címlap Kultúra Nyáron sem ma...

Nyáron sem maradunk muzsikaszó nélkül Pécsen

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szabadtéri, templomi és hangversenyteremben rendezett koncertekkel, világhírű előadók közreműködésével várja egész nyáron át pécsi közönségét a Filharmónia Magyarország.

Az országszerte augusztus 5-én zajló Orgonák éjszakájának pécsi állomásán a székesegyházban Hollywood fényei címmel rendeznek koncertet Verbay Zsolt orgonaművész, Illényi Katica ének-, theremin- és hegedűművész, valamint Bundzik István zongoramyűvész közreműködésével, míg napközben a Zsolnay-negyedben zajlanak programok, de a nap során Harkány, Orfű, Villány és az Ördögkatlan fesztivál sem marad orgonaszó nélkül a Theater Wagen mozgó hangszerének köszönhetően.

Az Orgonapont nyáresti, szintén a pécsi székesegyházban zajló koncertjeire három alkalommal várják a publikumot: augusztus 11-én Belcanto címmel Silvio Celeghin orognaművész, valamint Bognár Szabolcs és Laczák Boglárka énekművészek közreműködésével rendeznek koncertet. Egy héttel később Szotyori Nagy Gábor orgonista és Nagy Viktor szaxofonművész lép fel, míg augusztus 25-én Szirtes Edina Mókus énekel, Kővári Péter orgonista játszik a bazilikában.

A Püspökvári zenés estéken muzsikával és egy-egy pohár borral várják majd az érdeklődőket: június 28-án a Danubia zenekar ad koncertet Hámori Máté vezényletével, majd július 4-én az In Medias Brass és a Magyar Rézfúvós Quintet lép fel a Barcsi Rézfúvós Kamarazenei Tábor művésztanárai és Uwe Köller osztrák trombitaművész közreműködésével, augusztus 15-én pedig a Jazzation acapella együttes tagjai töltik meg énekszóval a pécsi püspöki palota kertjét.

A szeptember 7. és 10. között zajló Zeneszüret fesztiválon kétszer is felcsendül a Kodály Központban Puccini La rondine (A fecske) cím alkotása. A mű hangulata a bécsi operettek világát, a Párizsban és a Riviérán játszódó cselekménye azonban a Bohémélet és A kaméliás hölgy történetét idézi. Az előadás a Pannon Filharmonikusok és a Kodály Kórus Debrecen tolmácsolásában – mások mellett – Pasztircsák Polina, Leonardo Caimi és Piero Terranova közreműködésével valósul meg, míg a karmesteri pálcát José Cura világhírű tenor fogja majd kézbe.

José Cura a fesztivál ideje alatt énekelni is fog a pécsi közönségnek: a Kodály Filharmonikusok Debrecen és a Kodály Kórus Debrecen művészeinek támogatásával Verdi, Bizet, Mascagni és Puccini válogatott művei csendülnek majd fel a pécsi Kodály Központban szeptember 8-án.

José Cura