Címlap Kultúra Pécsen még so...
Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Több hónapos budapesti vendégeskedés után visszatértek Pécsre a városban őrzött ikonikus Csontváry-festmények, mint például a Római híd Mosztarban vagy a Vihar a nagy Hortobágyon.

A hazatérő remekművekkel együtt jött még pár olyan ikonikus festmény is, amelyeket most először lehet megcsodálni Pécsen. A Janus Pannonius Múzeum és a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria közös Csontváry 170 időszaki tárlata ugyanis a fővárosi kiállítás után november 5-ig a pécsi JPM Csontváry Múzeumban lesz látható.

A Szépművészeti Múzeumban utoljára 60 évvel ezelőtt, 1963-ban nyílt kiállítás Csontváry műveiből, a baranyai székhelyen pedig a JPM Csontváry Múzeumban látható alkotások első alkalommal egészülnek ki a fővárosi gyűjteményben őrzött művekkel. A két intézmény egyesített gyűjteményének köszönhetően együtt lesz látható Csontváry híres Önarcképe és Magányos cédrusa, a nagy méretű Taorminai görög színház romjai című alkotása és a Nagy Tarpatak a Tátrában című festménye, ahogy a Zarándoklás a cédrusokhoz Libanonban és a Jajcei vízesés című művek is.