Címlap Kultúra Pécsi művésze...
Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Három pécsi táncművészt is díjaztak a tánc világnapján megrendezett gálaműsor keretében a Nemzeti Táncszínházban.

A világnapot, amely a klasszikus balett óriásának tartott Jean-Georges Noverre (1727-1810) születésnapjához kötődik, 1983 óta minden évben április 29-én ünneplik.

A hagyományokhoz hűen a gálaest közreműködői az idei és a tavalyi év díjazottai közül kerültek ki, többek között a Győri Balett, a Magyar Állami Népi Együttes, a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium növendékei és a Magyar Táncművészeti Egyetem (MTE) hallgatói léptek színpadra.

Az ünnepségen a magyar táncélet szereplőit köszöntötték és a művészeti produkciók mellett átadták a Magyar Táncművészek Szövetségének szakmai elismeréseit, az Imre Zoltán Alapítvány és az Ifj. Nagy Zoltán Alapítvány díjait.

Az esten Az évad legjobb női táncművészének járó elismerést Herkovics Eszter Adria (Győri Balett), Karin Iwata (képünkön, Pécsi Balett), Szöllősi Krisztina (Badora Társulat) és Tóth Alma (Magyar Állami Népi Együttes) vehette át.

Az évad legjobb férfi táncművészének díját Balázsi Gergő Ármin (Magyar Nemzeti Balett), Clark David Bonus Ortega (Inversedance – Fodor Zoltán Társulat) és Melles Endre (Háromszék Táncegyüttes, Sepsiszentgyörgy) kapta.

Az évad legjobb pályakezdő táncművésze Scrivener Louis (Magyar Nemzeti Balett), Czvikli Fanni (Kulcsár Noémi Tellabor, Feledi Projekt, Bozsik Yvette Társulat), Nagy Noémi Gizella (Góbi Rita Társulat) és Pataki Noémi Kata (Duda Éva Társulat) lett.

Az évad legjobb végzős növendékei számára odaítélt Roboz Ágnes-díjat Nagy Gvendolin és Egyed Mátyás, a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatója, valamint Hoffer Tekla, a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium végzős táncművésze vehette át.

Az Ifj. Nagy Zoltán Alapítvány A Táncművészetért díjai közül A „Nagy” Alakításért díjat Szabó Márton táncművész, magántáncos, balettmester, a Pécsi Balett tagja, a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium táncművészeti képzésének vezetője kapta.

(MTI, fotó: Pécsi Balett)