Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A freskó borzalmas állapotban volt, most úgy néz ki, mint újkorában. Talán a legszebb karácsonyi ajándékot kapta a meszesi Budai Városkapu Iskola, ahol nyolchónapos restaurálás után megszépült Gádor Emil és Soltra Elemér 1956-ban készült freskója.

A Meszesért Alapítvány februárban kezdett gyűjtésbe, hogy megmentsék az iskola egyik falán lévő freskót. 1956-ban készült el Meszesen az új általános iskola világos, tágas, szép épülete. A mettlachi padlóburkolatú előcsarnok díszítésére Gádor Emil és Soltra Elemér kapott közös megbízást. Hatalmas ablak melletti osztatlan, nagy falfelület kínálkozott a munkára. A két fiatal művész a forradalom legnehezebb napjaiban készítette és fejezte be alkotását, amelyet azóta az idő és a gyermekek gondatlansága alaposan megtépázott. A sokalakos kompozíció a bányászok életét mutatja be. A freskón egy család szerepel, valamint egy öreg bányászra figyelő, munkába induló vájárok csoportját ábrázolja.

Ilyen volt 🙁
Ilyen lett 🙂

A felújítást Czakó Ferenc festmény- és fabútor-restaurátor, a pécsi Janus Pannonius Múzeum és a mohácsi Kanizsai Dorottya Múzeum főrestaurátora végezte el.

– Technológiailag nem számított túl nehéznek, mert nem próbálták átfesteni vagy hozzá nem értő módon megtisztítani. A freskó alja volt a legrosszabb állapotban. Derékmagasságban sok helyen sérült, vagyis a kézzel elérhető magasság alatt volt lepusztulva. Meg kell tisztítani, voltak kongó részek, kopások és lyukak, ezeket fel kellett tölteni, szintbe hozni. Ezután kapott egy konzerváló réteget – mondta korábban a Pécs Aktuálnak a restaurátor.