Címlap Koronavírus Még karácsony...
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Több oltatlan pedagógus karácsony előtt, egyesek még december 24-én, szenteste napján is kaptak felszólításokat a tankerületektől, intézményvezetőktől, hogy december 30-ig, még a téli szünet ideje alatt, személyesen mutassák be a koronavírus elleni védőoltást vagy az az alóli mentesülést igazoló orvosi dokumentumot, ellenkező esetben január 3-tól fizetés nélküli szabadságra küldik őket – tájékoztatott a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ).

A Népszava cikke szerint Nagy Erzsébet, a PDSZ választmányi tagja közölte, a felszólító leveleket attól függetlenül kapták meg az érintettek, hogy az ténylegesen vonatkozik-e rájuk vagy sem – ugyanis olyanok is kaptak felszólítást, akik épp táppénzen vannak vagy a törvény által biztosított szabadságukat vették igénybe.

A PDSZ képviselője rámutatott: az állami, önkormányzati intézményeknél dolgozók kötelező oltásáról szóló kormányrendelet szerint, ha valaki az oltási határidő előtt vesz ki szabadságot vagy keresőképtelen állományba – például betegség miatt táppénzre – kerül, neki a munkába visszatéréstől számított 30 napon belül kell a védőoltást felvennie, vagy a mentesítésről szóló dokumentumot bemutatnia, s még ezt követően is 15 napos póthatáridő áll rendelkezésére.

A munkáltatók viszont ezt gyakran nem veszik figyelembe. A PDSZ tud olyan esetről is, ahol egy iskolai rendszergazdával azt közölték, mivel betegszabadságon volt, tudják, hogy rá a hosszabbított határidő vonatkozna, ennek ellenére januártól nem fogják beengedni oltás nélkül az iskolába. A szakszervezet felhívta az igazgatók figyelmét, a kötelező oltással kapcsolatban csak tájékoztatási feladatuk van, a fenyegetés, hátrányos megkülönböztetés jogellenes, amellyel szemben az érintettek jogi lépéseket tehetnek.

Mint ismert, a hatályos rendelet szerint az oltatlan tanárokat, dolgozókat nemcsak fizetetlen kényszerszabadságra küldik, de januártól az intézményekbe is csak úgy léphetnek bármilyen ügyintézés miatt, ha saját költségen elvégzett, három napnál nem régebbi, negatív PCR-tesztet tudnak felmutatni.

(Fotó: Ujvári Sándor/MTI)