Címlap Kultúra Rekordáron ke...

Rekordáron keltek el Zsolnay kerámiák

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Minden várakozást túlszárnyalt a Virág Judit Galéria Zsolnay-aukciója 2023. október 18-án. Törő István, a galéria ügyvezető igazgatója, Zsolnay-szakértő szerint olyan összegekért keltek el a műtárgyak, amelyekről korábban álmodni sem mertek - írja az index.

Az előzetes számítások szerint legfeljebb tizenötmillió forintra saccolták a legmagasabb eladási árat, miután a Zsolnay értéke, valamint a kereslet az elmúlt egy évben igencsak megnőtt. Ezzel szemben az aukción a legutóbb még tizenötmilliósra saccolt zöld kaspó huszonnyolcmillió forintért talált gazdára.

A szakértő szerint az egy-két millió forintos átlagdarabok is dupla-, esetenként triplaannyiért keltek el, mint amennyire számítani lehetett.

Ez nemcsak a magyar piac számára elképzelhetetlen magasság, hanem ezek az árak már magasabbak is, mint a nemzetköziek. Világszinten ezek a legmagasabb Zsolnay-árak – fogalmazott az Indexnek Törő István.

Rengeteg vevő és műkedvelő ment el az aukcióra, amit a szervezők a jó promóciónak tudnak be. Úgy vélik, valami ebben a pillanatban nagyon jól sikerült. Az anyag, az időzítés, az előkészítés, a Zsolnay hungarikumléte és nemzetközi rangja is hozzájárult a sikerhez.

„Gondoltam, hogy az aukciónkon bevásárolok, de ez a szint még a mi erőnket is meghaladta. Most néztem például egy chicagói galériát, ahol több mint húsz Zsolnayt árulnak, elképesztő árakon. Chicago a világ másik vége, de még ott is árulják a szép kerámiákat. Ez is mutatja a Zsolnay nemzetközi jelentőségét” – fogalmazott a maga is Zsolnay-gyűjtő Törő István.

Az aukció után minden Zsolnay darab ára megduplázódott, ráadásul rengetegen viszik a galériába az otthonról előkutatott műtárgyakat, és a piac is azonnal átalakult: aki korábban hárommillió forintért adott volna el egy vázát, az most hatmillió alatt nem hajlandó kezet nyújtani.

Az első aukció hetvenötmillió forint, a második százmillió forint, míg a legutóbbi

KÉTSZÁZÖTVENMILLIÓ FORINT ÖSSZELADÁSI ÉRTÉKKEL ZÁRULT.

(via Index.hu / Fotó: Németh Kata / Index)