Címlap Kultúra Tíz új bemuta...
Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tíz premierrel, köztük öt nagyszínházi produkcióval várja a közönségét a Pécsi Nemzeti Színház (PNSZ) a 2023/24-es évadban – jelentette be a társulat igazgatója a – hagyományteremtő szándékkal – a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szőlőbirtokán tartott keddi évadnyitó sajtótájékoztatón.

Lipics Zsolt Jászai Mari-díjas színművész, aki az évad során rendezőként is bemutatkozik a teátrumban, közölte: az évadtól Kovács Panka és Katona Levente színművészekkel kiegészülő társulat – ahogy a korábbi években – továbbra is sokszínű repertoárral igyekszik megszólítani minden korosztályt.

Vidákovics Szláven, a teátrum művészeti vezetője közölte: az előző évadban több mint nyolcvanezer nézőt fogadott a teátrum, a nézők pedig átlagosan több mint kilencven százalékban foglalták el a székeket, a publikumtól érkező visszajelzések pedig pozitívak voltak.

Az évad bemutatóit ismertetve közölte: saját rendezésében – a Pannon Filharmonikusok zenekar és a Pécsi Balett táncművészeinek közreműködésével – a nagyszínházban szeptemberben Lehár Ferenc A víg özvegy című nagyoperettjét mutatják be. Októberben érkezik Bagó Bertalan rendezésében Neil Simon Furcsa pár című komédiája, míg decemberben szintén egy Vidákovics-rendezés jön Robert Thomas Nyolc nő című bűnügyi komédiájával. Jövő februárban David Seidler darabját, a 2011-ben számos díjjal jutalmazott azonos című film történetét színpadi változatával debütál rendezőként Lipics Zsolt.

A Pécsi Balett társulata szeptemberben Dubrovay László Faust, az elkárhozott című táncdrámáját mutatja be a balett művészeti vezetője, a Harangozó-díjas Vincze Balázs rendezésében.

A kamaratermi produkciók között elsőként egy gyermekeknek szóló musicalt visznek színre szeptemberben: a Rozsda Lovag és a kísértet című darabot Jörg Hilbert és Felix Janosa írta, míg a Kossuth-díjas Bozsik Yvette rendezi. Októberben Bodonyi József rendezésében kerül színpadra Yasmina Reza Az öröklés istene című vígjátéka, majd novemberben a Pécsi Balett előadásában a klasszikus Hófehérke és a hét törpe kerül színpadra mesebalett formájában. A produkciót a Kossuth- és Liszt-díjas érdemes művész Uhrik Teodóra rendezi, míg Czebe Tünde és Vincze Balász Harangozó-díjas művészek koreografálják.

Jövő év áprilisában Tallér Zsófia Mátyás király vándorúton című meseoperáját tekintheti meg a kamaraterem publikuma Gulyás Dénes Kossuth-díjas operaénekes rendezésében, míg a PNSZ stúdiószínházában februártól játsszák Václav Havel Audiencia című társadalmi szatíráját Jászai-díjas Füsti Molnár Éva rendezésében.

Gulyás Dénes a gyerekeknek szóló opera kapcsán kiemelte: az elmúlt évadokban rendkívül sikerrel mutattak be családokat és gyermekeket megcélzó produkciókat, ezért döntöttek úgy, hogy idén is sok ilyen előadás lesz, s Pécsre hozzák Tallér Zsófia korábban a Magyar Állami Operaházban futó művét, a Mátyás király vándorúton című produkciót.

Vincze Balázs, a Pécsi Balett művészeti vezetője közölte: idén 17. alkalommal rendezik meg a Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozót szeptember 15. és 18. között. Az idei rendezvény célja a fiatal korosztály megszólítása lesz, éppen ezért több olyan produkciókat tűztek másorra, amelyek fogyaszthatók a legkisebbek számára is. A találkozón így a Vuk, a Csizmás kandúr, Max és Móric, továbbá az Álom, álom, kitalálom című darabokat is megtekintheti a közönség.

A teátrum tizenkét – a legtöbb műfajt felölelő – produkciót tart műsoron a következő évadban az elmúlt években bemutatott darabok közül, így a közönség – a többi között – továbbra is megnézheti a Miniszter félrelép, a Chicago, Az üvegcipő, a Teljesen idegenek és az Utánképzés ittas vezetőknek című darabokat.

(MTI)