Címlap Kultúra Több mint 700...

Több mint 700 milliós tartozást hozott össze Pécs kulturális holdingja novemberig!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hogyan sikerült ez, mikor alig volt esemény? - teheti fel a kérdést az egyszeri pécsi, de akad ennél egy sokkal fontosabb kérdés is.

Az 1,9 milliárdos állami pénzcsomag megérkezése után közérdekű adatigénylést adtunk be a Zsolnay Örökségkezelőhöz, mert szerettük volna tudni, hogy mekkora tartozást halmozott fel a város kulturális holdingja idén.

A cég tájékoztatása szerint

a teljes tartozás összege október 28-án 724 millió forint volt. Ebből 524 millió volt a lejárt, vagyis 60 napon túli tartozás.

Összesen pedig 175 partnernek tartozott a cég kisebb, nagyobb összegekkel.

Miért?

Az általánosságban elmondható, hogy a város kulturális cégének többe kerül a különféle városi programok megtartása, mint amennyi ezzekből befolyik a kasszába. Nem véletlen ezért, hogy az államnak segítenie kell a cég működését és fenntartását.

Bár felmerülhet, hogy ha nem, vagy csak alig voltak programok Pécsett, amelyek „elvitték volna a pénzt”, akkor mégis hogyan jött össze ez a több számilliós tartozás?

Ez részben annak köszönhető, hogy a szokásosnál később érkezett meg az állami támogatás – érvelt a cég, ami jogosnak tűnik, de egyben okoz is egy kis zavart. Ha ugyanis a járvány miatt csökkentett üzemmódban működött a kulturális holding, akkor a kiadásoknak – vagyis a tartozásoknak – is mutatnia kellene ezt a csökkentést. Ekkora tartozást azonban a ZsÖK nem halmozott fel az elmúlt években soha.

Van egy fontosabb probléma is

Bármilyen meglepőnek is tűnhet, ez az óriási 700 milliós tartozás (ami már lényegesen kevesebb lehet, ugyanis a ZsÖK azonnal elkezdte a kifizetéseket az állami támogatás megérkezésekor) egyáltalán nem probléma a cég szempontjából. Sokkal fontosabb szempont lehet most az, hogy

el tudnak-e számolni az állami támogatás minden forintjával? Ha ugyanis nem tudnak, akkor a maradék pénzt vissza kell fizetni kamattal együtt.

Az 1,92 milliárdos állami pénz megoszlik a Zsolnay Kulturális Negyed, a Kodály Központ és a Pannon Filharmonikusok között. Minden forinttal azonban el kell számolni még az adott évben, nem lehet a következő évre átvinni a támogatást.

Most minden bizonnyal komoly fejtörést okoz a cégnél, hogyan költsék el a maradékot, mivel se programok, se események nincsenek és nem is lehetnek. A pénzt viszont – nagy valószínűség szerint – nem fogják veszni hagyni.

Hogy pontosan mire is fogják (mire lehet) elkölteni, azt csak jövő év elején fogjuk megtudni, de ezt az idei támogatási szerződés egészen pontosan rögzíti is – határidőkkel együtt.