Címlap Egészség Veszélyben az...

Veszélyben az elhízottak: zsírsejtekben jobban szaporodik a vírus

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Eddig a túlsúly nem kapott elég hangsúlyt, pedig van olyan veszélyeztető faktor, mint az idős kor - figyelmeztetett Dr. Jáksó Krisztián klinikai főorvos, aki a legsúlyosabb állapotban lévő betegekért is felel a pécsi Koronavírus Ellátó Központban. A kórházba került, súlyproblémákkal küzdő betegeket nehezebben is lélegeztetik. 

 

Pécsett már előrébb került a túlsúly, mint veszélyeztető faktor

Lehet beszélni a magas vérnyomsáról és cukorbetegségről – tele van a tévéadás vele – de a legveszélyesebb a túlsúly és az idős kor. Ha valakinek immungyenge állapota van, nemcsak koronavírusos fertőzésre, hanem minden gombás fertőzésre is „fogékonyabb”.

A magyar felnőtt lakosság harmada elhízott!

A legsúlyosabb betegek, akiknél gépi lélegeztetést kell alkalmazni a 65 év felettiek és a magasabb testsúllyal rendelkezők. A kettő kombinációja az pedig nagyon komoly gondot okozhat.

– Eddig nem kapott elég hangsúlyt, Pécsett viszont az intenzív terápiánál már az életkor elé került mint veszélyeztető faktor a túlsúly – mondta Dr. Jáksó Krisztián

Az Universitas Televízió interjújában 10:45-től hallható a túlsúllyal kapcsolatos információ:

Vakcinák beadásánál fontos lenne, hogy a testtömegindexet is figyelembe vegyék!

Az elhízottaknak – vagyis a 30 feletti BMI-vel rendelkezőknek – is nagy szükségük lenne a védelemre – erre már a Slate figyelmeztetett korábban.

Zsírsejtekben jobban szaporodnak a vírusok

Magyarországon a lakosság csaknem harmada túlsúlyos – vagyis 25 felett van a BMI-je -, és ugyanekkora az elhízottak aránya is. Ezért itthon is fontos lenne a testtömegindex alapján mérlegelni, hogy kik kaphatják majd meg elsőként az oltást. Nagy-Britanniában előre veszik a kórosan elhízottakat a sorban – írta a hazipatika.com.