Címlap Egészség KORONÁS BETEG...

KORONÁS BETEG: Aludjon hason, szellőztessen és a fürdőt is másképp használja!

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nem mindegy, hogyan alszanak a koronavírusos betegek. Sőt, a wc és a fürdő használatára is oda kell figyelni, mert a vizelettel és széklettel ürül a vírus. Nagyon fontos és hasznos tanácsokat adott Dr. Jáksó Krisztián klinikai főorvos, aki a legsúlyosabb állapotban lévő betegekért is felel a pécsi Koronavírus Ellátó Központban. Összegeztük!

Forduljon mindenki hasra!

Nem mindegy hogyan alszik a koronavírussal fertőzött beteg. Ha valaki lázra, nehéz légzésre panaszkodik, akkor feküdjön hasra! A betegek a kórházakban, még lélegeztetve is 14-16 órát vannak hason.

Ez azért kell, hogy tehermentesítsük a tüdőt!

Hanyatt fekvéskor mindig az terhelődne. Ha nem bír sokat feküdni, akkor felváltva oldalra is lehet, jobbra, balra fordulva. Ezzel az alul lévő tüdőterületeket könnyítjük, bennük lévő vérkeringés könnyebben tudja az oxigént szállítani. Könnyebben kapunk tehát levegőt.

Ha az otthon ápolt betegek időben elkezdik a hason alvást, akkor elkerülhető lehet a tüdőgyulladás és kórház.

Aludjunk külön, ha fertőzöttek vagyunk!

Ha a családból valaki fertőzött, annak érdemes elkülönülve lenni otthon is. Alváskor ha lehet, akkor másik helyiségben aludjon a beteg, illetve a fürdő és wc használatánál figyeljünk.

Vizelettel és széklettel ürül a vírus,

azaz fertőzhet! Nagyon fontos, hogy minden egyes wc öblítésnél fokozódhat a vírus szóródás. Ha közösen használunk wc-t, fürdőt, javasolt annak többszöri tisztítása. Szellőztetni kell sokat ezeket a helyiségeket is!

Ne használjunk közös törölközőt, lepedőt!

A nedves törölköző és lepedő is fertőzhet. Ezeket, és a többi ruhát is ha lehet, akkor 60-90 fokban mossunk, 150-200 fokon vasaljunk! Vasalásnak nincs párja.

Ha szellőztetünk, csökkentjük a vírus számot

Arra kell törekedni, hogy minél kevesebb pára legyen a helyiségekben, mert a vírus cseppfertőzéssel terjed. Ha párás a levegő, tovább maradhat a levegőben.

Mikor hívjunk mentőt?

Először a háziorvost kell hívni, aki a tünetek súlyosbodásánál tudja a gyógyszeres kezelést kezdeményezni. Ha azt észleljük, hogy

  • nagyon alacsony a vérnyomásunk,
  • zavartak vagyunk
  • ha olyan fáradtság alakul ki, ami a normál életet is gátolja,
  • csillapíthatatlan láz, amit nem tudunk kezelni akkor kell mentőt hívni.

A család is kórházba szállíthatja a beteget, ha nincs életveszélyes állapotban!

Párásítást nem ajánlják

Mivel cseppfertőzéssel terjed a vírus, többszöröse a fertőzőképessége ennek a vírusnak, mint egy átlag vírusnak és az életben maradási képessége erősebb.

Illóolajok egy része irritálhat

Az orrot irritálhatja az illóolaj, ami nem szerencsés. Hatásuk sem bizonyított. Ugyanakkor nem ellenzik, ha valaki eddig erre esküdött.

Feküdni és aludni kell!

Ha valakinek tünete van, annyit kell feküdni, amennyi jól esik. Szinte életkortól függetlenül, többet kell aludni és többet is fog.

– Mindenki arról panaszkodott, hogy a betegség lefolyása után, még hetekkel később is csökken a terhelhetőség – mondta Dr. Jáksó Krisztián.

Nagyon nagy fáradékonyságra panaszkodnak

38 fokos láz alatt nem kell gyógyszer

Legősibb és legjobb védekezés a láz, 38 Celsius-fok felett kell csillapítani, főleg idősebb betegeknél, és gyerekeknél kell odafigyelni. Náluk ugyanis szövődmény alakulhat ki tartós a láz esetén. Bármelyik gyógyszert lehet használni, nem bizonyították még azt, hogy kárt okozna valamelyik használata koronavírus-fertőzés esetén.

Köhögésnél csillapítsunk, ne köptetőzzünk!

Száraz köhögéssel jár a koronavírus fertőzés, csak akkor kell csillapítani, ha ez túlzottá válik. Köptetőt ne alkalmazzunk, inkább csillapítót használjunk, ha szükséges. Ha bakteriális fertőzés ül rá a vírusfertőzésre és aztán nagy mennyiségű nyák képződik, akkor háziorvos bevonásával lehet köptetőt használni.

Vitaminok szedése:

Az orvosok C és D-vitaminokat ajánlják. Az intenzív osztályon: 3*1 gramm C vitamint használnak. D-vitaminból 2000 egység használható. Szelén és cink használatára nincs bizonyíték, hogy hatásos lenne.

Nem tiszteli a lebenyhatárokat a tüdőben

Sajnos, ha valakinek a tüdejét megtámadja a vírus, és olyan szintre jutnak, hogy oxigénhiányuk van, addigra veszélyes állapotba is kerülhetnek. Most a szubjektív élményekre támaszkodnak az orvosok, azaz arra, hogy elég neki az oxigén vagy sem. Ez nem volt mindig így a kórházakban, éppen ezért otthon is ezt figyeljék a betegek.

MIKOR VAN BAJ?

  • Ha eddig egy perc alatt felment 3 emeletet, de most 5 perc alatt többször megáll, akkor baj van!
  • Ha fekve fullad, akkor baj van
  • Ha a pulzusa eddig 90 volt, most 130 egész nap, akkor baj van
  • Ha megemelkedik a légzésszám, akkor baj van.
  • Azért alattomos ez a betegség, mert van úgy, hogy a betegek úgy kezdenek el fulladni, hogy nem is veszik észre, hogy fulladnak.

Az Universitas Televízió teljes interjúja itt tekinthető meg: