Címlap Kultúra Újabb díjat n...
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A nemrég véget ért X. Totál Plán Filmfesztivál zsűrije a Legjobb Animációs Film díjával tüntette ki Helstáb Martin pécsi filmrendezőt. A kísérletező szellemű alkotó a nagyjátékfilmjének bemutatását követően egy animált rövidfilmmel tért vissza.

A Celldömölkön tizedik alkalommal megrendezett országos filmfesztiválon több mint 400 percnyi alkotás versenyzett, amelyeket rangos zsűri bírált el. A zsűri elnöke Erdélyi János Balázs Béla-díjas filmrendező, további tagjai Gönye László forgatókönyvíró és Pálné Horváth Mária, a Kemenesaljai Művelődési Központ igazgatója volt.

Helstáb Martin 2017-ben elnyerte a Totál Plán Filmfesztivál fődíját korai munkáival, idén legújabb filmjét mutatta be rajta, a különleges technikával készült Decens disznóságokat. A kisfilmben szalámit és sonkát is animál, festett képek és szkennelt falevelek mellett.

A többnyire egyszemélyes stábként alkotó pécsi filmes, aki öt éven át egyedül dolgozott a 2021-ben bemutatott Zazongpari című nagyjátékfilmjén, kivételesen nem magányos projektbe vágott. A filmben szerepel színészként és szinkronhangként Zsigrai Eszter képzőművész.

A rövidfilm történetében egy vaddisznó elejtését és az élet körforgását mutatta be a rendező, akinek munkásságától nem idegenek a hasonló elemek. Korábbi filmjeiben is vizsgálta az ember és környezetének viszonyát, mindig egy újabb szemszöget találva.

(Fotó: Németh Tamás)