Címlap Közélet Közösség Ünnepel a péc...

Ünnepel a pécsi művészeti gimnázium

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Fennállásának 65. évfordulóját ünnepli a pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola; a jeles alkalomból kiállítás mutatja be az oktatási intézmény elmúlt évtizedeit.

Az iskolában folyó képző- és iparművészeti oktatás sajátosságait hosszú évtizedek óta jelentős mértékben meghatározza a Pécsen élő képzőművészek és iparművészek munkája. Ma hat területen – kerámiaműves, ötvös, textilműves, művészeti grafikus, festő és szobrász szakon – folyik szakmai képzés.

Az iskola fennállásának 65. évfordulóját a képzőművészeti tagozat mind a hat szakja kiállítással ünnepli. A Pécsi Galériában rendezett kiállításon a jelenlegi és a korábbi hallgatók munkáiból látható válogatást. Az alkotások leginkább reprezentálják a különféle művészeti ágak képzési tematikáját és felhívják a figyelmet a különböző területek egyedi szemléletére és a diákok különleges műalkotásaira.

A kiállítás január 21-ig tekinthető meg a Pécsi Galéria nyitvatartási idejében.

A Pécsi Művészeti Gimnázium 1957 óta a művészi alkotómunka, a gazdag kulturális tevékenység, a tudásépítés és képességfejlesztés, valamint a tehetséggondozás, tehetségfejlesztés sajátos műhelye. Kezdetben zeneművészeti szakon indult a képzés, majd a ’60-as évek elején képzőművészeti, később iparművészeti oktatás indult el, majd 1974-től a Pécsi Balett nyomdokain táncművészeti képzés kezdődött az iskolában. A 2008/2009-es tanévben elindult a drámatagozatos gimnáziumi képzés, így az iskola méltán visszanyerte a régi, „Művészeti Gimi” rangját. A négy művészeti területen a képzés jelenleg is folyik, amely tartalmában, szerkezetében folyamatos változáson, fejlődésen ment keresztül az eltelt évek, évtizedek alatt. Bemutatóik, koncertjeik, kiállításaik, színpadi előadásaik gazdag, magas színvonalat jelentő kulturális programot jelentenek Pécs város és a tágabb térség művészetet szerető, támogató közönsége számára. Az iskola Akkreditált Kiváló Tehetségpontként és Európai Tehetségpontként végzi eredményes és hatékony tehetséggondozó, tehetségfejlesztő munkáját.