Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Harangzúgás és szomorú bámészkodók között robbantatta fel a szocialista városvezetés 1981-ben a balokányi templomot, mert pont oda álmodták meg a ma is álló UNIV kollégiumot. A robbantásról döbbenetes felvételek kerültek elő. Mutatjuk!

Az akkori szocialista városvezetés mindent elhallgatott, ezért a videó előkerüléséig csak a templom bontásról beszéltek.

„Az építők végső soron ez év tavaszán vették át a munkaterületet, miután a balokányi kápolnát lebontották”

A helyi sajtóban mindössze ez az egyetlen hír jelent meg a szándékosan kápolnának degradált Feltámadó Krisztus-templom eltüntetéséről.

A templomot 1849-ben szentelték fel a Budai külvárosi temetőben és 132 évig állt is

Liszt Ferenc zeneszerzőnek köszönhető a templom

Liszt Ferenc 1846-ban, első pécsi hangversenye után döntött a nagylelkű adományról. Az esti hangverseny után Majláth György, Baranya vármegye helyettes főispánja adott vacsorát és fogadást az ünnepelt zeneszerző tiszteletére. Liszt Ferenc ezen a nevezetes vacsorán szerzett tudomást arról, hogy a budai temetőnek nincs kápolnája, ezért úgy döntött, hogy a másnapi Hattyú házbeli koncertjének teljes bevételét a pécsi temetőkápolna felépítésére ajánlja fel. A 350 pengő akkor óriási segítségnek számított, ami mai áron másfél millió forintot jelent.

Máshova is elfért volna a kollégium – légifelvétel a 70-es évekből

Útban volt, ezért robbantották fel

A templom így a forradalom idején, 1849-re elkészült, majd 123 év után útban lett, ezért felrobbantották. A rombolásról szóló filmfelvétel 38 évvel később került elő egy gyűjteményből.

„Különleges, értékes filmfelvételt kapott a „Régi Pécs”. Budai-külvárosi temetőkápolna felrobbantása! Ez a nosztalgikus emlékeket felidéző amatőr felvétel, amely 1981. március 23-án készült. Két percbe sűrítve meséli el egy felháborító döntés következményeként bekövetkezett szomorú vég történetét” – írja a Régi Pécs Blog.

Liszt pécsi koncertjeit egy, a gyártól kapott Bösendorfer zongorán adta. A koncertek után Scitovszky püspök megvásárolta a zongorát, majd odaajándékozta a Miasszonyunk Női Kanonokrendnek. A zongora ma is megvan, méghozzá kiváló állapotban, de erről majd egy másik cikkünkben olvashatnak.

Egy rendezvény valmikor a 60-as években