Címlap Meteor Ezért borítja...

Ezért borítja „hidegpárna” Pécset napok óta!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A köd főleg késő ősszel és télen határozza meg időjárásunk, és amikor eljön, néha úgy érezzük, hogy sosem tágít. Ezt mutatják az elmúlt napok is. De hogy mitől alakul ki? És miért ilyen tartós? Eláruljuk.

Lássuk mitől alakul ki és miért ilyen tartós nálunk itt Baranyában!

A köd valójában egy olyan felhő, amely a föld felszínén helyezkedik el; apró vízcseppekből áll, melyek megszűrik a napsütést és szétszórják, elnyelik a fénysugarakat.

De miért inkább csak ősszel és télen találkozhatunk vele, hiszen nyáron is sokszor nagyon nedves a levegő?

fotó: Gódi Attila

A levegő egyik fontos tulajdonsága, hogy hidegebb időben kevesebb vizet képes magában tartani, mint melegben. A nyári fülledtséget is a levegőben lévő sok nedvesség okozza, viszont meleg időben ez a nedvesség légnemű és egyben átlátszó formában van jelen.

Ősszel a hideg hatására a víz kicsapódik belőle és cseppeket alkot. Ekkora alakul ki a köd. Ha ezek a cseppek aprók, akkor csak lebegnek a felszín felett, eltakarják a napot. Ha a cseppek tovább híznak, némelyikük lehull a talajra, tereptárgyakra: ez a ködszitálás.

De úgy tudjuk, hogy magasban hidegebb van, mint a völgyekben, akkor miért a völgyekben van köd és miért láthattunk napot fent a Mecsekben?

A nyugodt, szélcsendes éjszaka a föld felszíne a kisugárzás hatására erősen lehűl, és lehűti a felszín közeli levegőt. A hidegebb levegőnek nagyobb a sűrűsége, mint a melegebbnek, így az lefelé törekszik, és mint egy folyadék, összegyűlik a mélyedésekben, zárt felszínformákban. Ezt láthattuk az elmúlt időszakban is a Dráva völgyében és a Pécsi-medencében. Ilyenkor a mélyebb részeken van hidegebb és a domboldalakon, hegytetőkön melegebb. Ezt nevezzük hőmérsékleti inverziónak.

fotó: Gódi Attila

Gyakori jelenség, hogy szinte egész Baranyában sűrű a köd, a Mecsek csúcsai viszont a ködréteg fölé nyúlnak, oda kirándulva csodaszép napsütés fogad minket.

Miért ilyen tartós jelenség a köd?

A köd feloszlását általában egy fronthoz köthető erős szél okozza. Ugyanakkor hazánkat és az egész Kárpát-medencét és az őt körül ölelő hegykoszorúk megvédik a heves légmozgásoktól. Ez általában hasznos, hiszen a Nyugat-Európára gyakran jellemző szélvihart felfogják, mérséklik. Ugyanakkor azt is megakadályozzák, hogy a Medencében megüllepedett nedves, hideg levegőt – az úgynevezett hidegpárnát a szél felszakítsa. Emiatt – ha egyszer kialakult, marad sokáig vendégünk a köd.