Címlap Szórakozás 9 „ráka...

9 „rákattanós” társas a kijárási tilalom idejére!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A szerdán bevezetett járványügyi intézkedések ismét arra buzdítanak minket, hogy a lakás falai közt nézzünk szórakozási lehetőségek után. Kikapcsolódásunk tárházát tökéletesen bővíthetjük, ha belevetjük magunkat a társasjátékok színes világába. Nem, nem a régi, gyerekkori társasokról lesz itt szó, amik mellől szinte mindig mormogva állt fel valaki! Gyűjtésünkben Varga Dániel, a pécsi Just4Fun Társasjátékos Egyesület egyik játékmestere segédkezett.

A társasjátékok reneszánszukat élik. Százával jelennek meg új játékok, a leglátványosabb grafikákkal, komplexnél komplexebb mechanizmusokkal, vagy éppen faék egyszerű szabályokkal, ám annál kifinomultabb humorral!
Ha szeretnénk kipróbálni valami újat, szórakoztatót, pihentetőt, esetleg megdolgoztatnánk az agytekervényeink, böngésszük át az alábbi listát Varga Dániel ajánlásával.

Azul

Fogadni mernénk, hogy csempézést annyira még nem szerettek, mint ebben a játékban. Az absztrakt játékok gyöngyszeméről van szó, melyben tényleg csak csempéket kell húznotok egy zsákból és lepakolni őket a tábláitokra. Ha először játszol vele, megérted. Másodszorra rádöbbensz, hogy micsoda taktikai lehetőségek rejlenek benne. Harmadszorra pedig már guruként kombinálod a színeket a formákkal, hogy te zsebeld be a legtöbb pontot!

7 Csoda / 7 Csoda Párbaj

Ha van játék, amivel illik kezdeni, akkor az a 7 Csoda. Az ókori nagy csodák civilizációit kell hírhedtté tennünk, néhol csatározással, hol kulturális vagy tudományos fölénnyel. Jól átlátható szabályrendszere könnyen elsajátítható, igényes, letisztult dizájnja a mai napig párját ritkítja. Számos kiegészítője rendkívül variábilissá teszi, kétfős verziója (Párbaj) pedig hiánypótló, ha versengős hangulatban volnátok.

Nottingham Bírája

Egy könnyed játék a vámrendszerről! Na jó, csak ijesztgetünk, de lényegében tényleg erről van szó. A 3-5 játékos egyike a címszereplő bőrébe bújva vámolja játékostársait, akik, mint piacozók, a legnagyobb portékát szeretnék kiállítani a nottinghami vásárban. Hogy szeretnél meggazdagodni? Tiszta kézzel? Csempészáruval? Ez csak rajtad (és a bíra korruptságán) múlik…

Skull

Ez egy játék, ami a kocsmapultról került fel a társaspolcokra. És hozza azt a hangulatot, mellyel tényleg könnyen a kedvenc pubodban érzed magad! Ízléses grafikájában is elmélyedhetnénk, de amit mégis fontosabb tudni róla, hogy egy licitálós, blöffölős játékot veszel a kezedbe, amiben az nyer, aki legelőször szerez pontot, vagy ejti ki a többieket. Két szabályra építve kevés jobb játékot találni, mely a nappalidba egy szombat este hangulatát idézi.

Tokió Királya

Bírod a gigászi szörnyeket? Szereted az ufókat? Zúznál egy óriásrobottal? Akkor ez a te játékod! Minden játékos egyéni célja, hogy ő legyen a csúcsragadozó, a legerősebb szörny mind közül: Tokió királya. Játsszatok bár ketten vagy négyen, okosan használd képességeid és reméld a legjobbakat a kockáktól, mert ádáz lesz a küzdelem!

Ticket to Ride

Piciktől a nagyokig mindenkit asztalhoz tud ültetni ez a pörgős, táblás játék, miközben kuszábbnál kuszább (vas)úthálózatokat épít az egész család. Szabályai könnyen tanulhatóak és számos variánsa elérhető, így Európa, a Távol-Kelet és a New York-i taxik szerelmesei is megtalálják a nekik tetsző térképet.

Hanamikoji

Aprócska doboza ellenére, ez a Japánt idéző játék a kétfős gémek nagyágyúja. A célod itt nem kisebb feladat, mint meghódítani a szigetország legbájosabb gésáit. Ehhez a játék négy akcióra korlátozza a mozgástered, ám az ellenfél lépéseit és a gésák „ízlését” számba véve hatalmas taktikai lehetőségek nyílnak meg előtted! Ha nem tudsz velük élni, lemondhatsz a gésák kegyeiről!

Timeline

Egyszerű és nagyszerű! Semmi más dolgotok nem lesz a játék során, mint a kezetekbe kapott kártyákat sorba tenni a rajtuk szereplő esemény évszáma szerint. Az nyer, akinek a leghamarabb elfogy a kezéből a pakli. Tematizált paklijai a filmtörténelmet, a találmányokat és a földtörténetet is magukba ölelik, így remek választás lehet a kicsik tanításához is.

Twin It!

Bár 1-4 játékos lekötésére alkalmas a Twin it!, két fővel válik igazi versenyjátékká. Semmi más feladatotok nincs, mint különbötő mintájú kártyákat felcsapni, majd megkeresni a párjukat az asztalon egyre csak növekvő káoszban. A gyors, pörgős játékmenetnek köszönhetően karban tartja a reflexeket kicsiknél és nagyoknál egyaránt.