Címlap Meteor Egy óra alatt...

Egy óra alatt félhavi csapadékmennyiség zúdult Pécsre

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mindössze egy óra leforgása alatt félhavi csapadékmennyiség hullott csütörtök hajnalban Pécsen. A lezúduló csapadék bőven hagyott maga után munkát, az utak, utcák, terek takarításának a városüzemeltetési társaság munkatársai neki is álltak.

Dörgéssel, villámlással és rengeteg esővel érkezett meg csütörtök hajnalban Pécsre a zivatar. Egy óra alatt 32 milliméter eső esett, ami nagyjából a fele a júniusi átlagos csapadékmennyiségnek. Az olyan intenzív zivatarok, mint amilyen ez is volt, a Mecsekoldalban villámárvizeket okoznak, hiszen a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű vízzel a csapadékvíz-elvezető rendszer sem tud megbirkózni.

Az elvonuló víz után maradt hordalékhalmok eltakarítását a Biokomsaját embereivel, valamint alvállalkozók bevonásával csütörtök reggel meg is kezdte, a legtöbb munka többek között a Surányi Miklós úton, az Angster József utcában, a Fábián Béla utcában és a Széchenyi téren akadt. A Vince utcában is nagy sebességgel zúdult le az eső a zivatar idején, ami komoly eróziós károkat okozott az idén átadott Hamerli-parkban.

A városüzemeltetési társaság a kivitelezés során természetesen kialakította a terület csapadékvíz-elvezetését, de amíg meg nem erősödik a növényzet, és ki nem alakul a megfelelő cserje- és gyepborítás, számolni kell azzal, hogy az intenzív zivatarok károkat fognak okozni a parkban. Ezeket a BIOKOM munkatársai minden esetben a lehető legrövidebb időn belül elkezdik javítani – ahogy tették ezt csütörtökön is -, illetve a károk jövőbeni mérséklése érdekében a parkban található sétaút hamarosan díszburkolatot kap.