Címlap Meteor Jó hír: érkez...

Jó hír: érkezik végre a csapadék

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nyugatról fokozatosan mindenütt megnövekszik a felhőzet és kelet felé terjedve, mozogva összességében sokfelé várható ismétlő jelleggel eső, zápor, zivatar, mivel utóbbiak markánsabb kísérőjelenségekkel is járhatnak. Mindenesetre területi átlagban több helyen eshet 10 mm körüli mennyiség, de intenzívebb zivatarokból ennek többszöröse is lehullhat.

A maximumok tág határok között alakulnak; a Nyugat-Dunántúlon 25 fok körüli vagy az alatti csúcsértékek valószínűek, míg a Tiszántúlon a front érkezése előtt még 33, 34 fok is lehet, majd a front érkezésével gyorsan és jelentősen visszaeshet a hőmérséklet a Dunától keletre fekvő megyékben.

A felmentő sereg, vagyis a hidegfront már a Dunántúlon jár, ezzel együtt pedig a felhő- és csapadékrendszer is. Az OMSZ szerint azonban a front előtt is kialakulnak záporok, zivatarok, jelenleg az Északi-középhegység térségében vannak ilyen csapadékgócok (amik már hajnalban kialakultak ott). A front előtti, vagy más néven prefrontális zivatarok lesznek majd a hevesebbek, az Alföldön kiterjedt zivatartevékenységre is számítani kell.