Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Itt a dinnyeszezon. Már megjelent a piacon a mézédes magyar görögdinnye. Az idei termés kiváló minőségű, jobb és édesebb lesz, mint a tavalyi. Elmentünk egy dinnyeszüretre, hogy megmutassuk milyen egy dinnyeföld, ahol a híres vajszlói terem.

A nyári hőség segíti az értékesítést, mivel melegben jóval több dinnyét fogyasztunk.

Rab Tamás őstermelő Vajszlón és környékén termeszt görög- és sárgadinnyét. Keddtől péntekig a vásárcsarnok előtt, szombaton a Búza téri piacon, vasárnap a pécsi vásárban találkozhatunk vele és dinnyéivel. Az őstermelő szerint nagyon fontos, hogy ha jó dinnyét akarunk enni, akkor kizárólag a piacokon vásároljunk, ott is a keressük a vajszlóit! A görögdinnyének 250, a sárgadinnyének 350 forint a kilónkénti ára a piacokon, ez tovább csökkenhet, ahogy egyre több dinnye érik be. Ne felejtsük el, hogy a multiknál forgalmazott dinnye sokszor több ezer kilométert zötykölődik kamionokon, éretlenül szedik le, hogy kibírja a hosszú utat, ezért alig van élvezeti értéke. Először a jordán és a marokkói dinnyével kezdődik a szezon, utána jön a spanyol az olasz és a görög, majd végül a magyar.

Vajszlón és környékén körülbelül 10 gazda foglalkozik dinnyetermesztéssel, az egész Ormánságban pedig mintegy 1000 hektáron termesztik a dinnyét. Tavaly belföldön 3500 hektáron termesztettek görögdinnyét, idén viszont a munkaerőhiány és az értékesítési bizonytalanságok miatt 3000 hektárra csökkent. Megnéztük, hogy milyen egy vajszlói dinnyeszüret, honnan kerül a pécsi piacokra a görög- és a sárgadinnye.