Újra támad a szaharai por, saras esőre is készülhetünk!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Újabb hőhullám várható a hétvégén, és ismét szaharai por érkezik a térségbe – közölte Allaga Tamás, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa.

A szakember a Facebookon megosztott videóban kifejtette: szombaton sok lesz a napsütés, 30 Celsius-fok közelébe emelkedik a hőmérséklet.

Vasárnap „mozgalmasabb” idő várható: néhol már hajnalban is lehetnek záporokat adó felhők, a nap második felében már többfelé – nagyobb eséllyel a Dunántúlon és az északi megyékben – zivatarok is kialakulhatnak.

Ezzel együtt folytatódik a felmelegedés. Főképp a keleti területeken jelentősen melegszik a levegő, a délkeleti tájakon 37 fok körüli csúcsértékek várhatók.

A minimumok, így az átlaghőmérséklet is emelkedik. Az ország nagy részén 25, főképp keleten 27 fok felett alakul a középhőmérséklet. Így a tartós hőség miatti figyelmeztetések is várhatók.

A meteorológus kitért arra is, hogy a levegő nemcsak melegebb, hanem porosabb is lesz. Ismét szaharai por érkezik a térségbe, így ha hétfőn lesz zápor, zivatar, az saras esőt is okozhat.

Az Időkép szerint déli áramlással szaharai por éri el a Kárpát-medencét. Vasárnaptól újra koszos lesz az égbolt.

Egyre erősebb fokozatra kapcsol a következő napokban a déli szél. Vasárnap északon többfelé erős, hétfőn pedig a Dunántúlon már viharos lökések is kísérhetik a szelet. A déli áramlás Afrikában felkapja a szaharai port és homokot, majd vasárnap még csak a Dunántúlon, hétfőre pedig már szinte országszerte jelen lesz a mi légkörünkben is.

A jelenlegi számítások szerint a poros idő még kedden és szerdán is jellemző lesz, majd szerda este, csütörtök magasságában egy hidegfront söpri ki az országból.

Az afrikai eredetű homok nem veszélyes az egészségre, de a korábbi esetekhez hasonlóan homályos, koszos napkeltéket és napnyugtákat eredményezhet. A légköri por kis mértékben az UV-t is gyengíti, és várhatóan a nappali csúcshőmérsékletet sem engedi 36-37 fok fölé szökni.

Előző sztori

Elhagyta sajátját, ezért lopott magának egy SZÉP-kártyát a tolvaj pécsi asszony

Következő sztori

A kormány elfogadja az EU-s helyreállítási forrásokat – de csak bizonyos feltételekkel!

Pécs Aktuál rádió
Best FM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1