Címlap Gazdaság A kormány elf...

A kormány elfogadja az EU-s helyreállítási forrásokat – de csak bizonyos feltételekkel!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A helyreállítási terv szerint hazánknak járó, európai uniós forrásokkal kapcsolatos kérdésekről szóló kormányhatározat jelent meg a Magyar Közlöny pénteki számában.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett kormányhatározat szerint 

Az Európai Bizottság – az Európai Parlament politikai nyomásgyakorlásának engedve – a  gyermekek védelme érdekében megvalósított hazai jogalkotással összefüggő politikai ellenvéleménye okán hazánk helyreállítási tervének elfogadását késlelteti. 

Az Index összegzése szerint a határozat ezzel összefüggésben kimondja, hogy a helyreállítási terv keretében Magyarországnak járó összegek csak akkor fogadhatók el, ha

  • az Európai Bizottság nem támaszt Magyarországgal szemben olyan feltételt, amelyet más tagállamokkal szemben nem alkalmaznak (kettős mérce tilalma).
  • Ha tiszteletben tartják az Európai Unió Alapjogi Chartájának 14. cikkében rögzítetteket, miszerint „a szülők azon jogát, hogy gyermekeik számára vallási, világnézeti vagy pedagógiai meggyőződésüknek megfelelő nevelést biztosítsanak, tiszteletben kell tartani az e jogok és szabadságok gyakorlását szabályozó nemzeti törvényekkel összhangban”.
  • Valamint az Európai Unió Alapjogi Chartájának 21. cikke szerinti, nemek közötti megkülönböztetés fogalmát a szöveg eredeti, hagyományos (biológiai) jelentése szerint alkalmazzák.

A helyreállítási terv kiemelt kormányzati cél

A kormány ezenfelül azt is rögzítette, hogy a gazdaság újraindítása szempontjából hazánk helyreállítási tervének végrehajtása kiemelt kormányzati célnak minősül. Ennek jegyében felszólították az érintett minisztereket, hogy azonnali hatállyal kezdjék meg azoknak az intézkedéseknek a végrehajtását, amelyek Magyarország helyreállítási és ellenálló képességi tervéhez kapcsolódnak.

A miniszterelnök szerint azért kell a népszavazás, mert Brüsszel megtámadta Magyarországot.

Ennek érdekében a határozat arra is kötelezte a  pénzügyminisztert, hogy hozza létre a Nemzeti Helyreállítási Alapot, és intézkedjen a finanszírozása érdekében is. Az alap létrehozásáról Orbán Viktor miniszterelnök már pénteki rádióinterjújában is beszélt.