Kisvárdán tegnap nagyon durva jeges eső söpört végig – holdbéli volt a táj
Címlap Meteor Zápor, zivata...
Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat zivatar és felhőszakadás miatt az egész országra kiadta az elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése szerint a nap első felében jellemzően erősen felhős vagy borult lesz az ég, reggel inkább csak délkeleten lehet még némi napsütés. Csapadéksáv mozog kelet felé, így reggel előbb a Dunántúlon, majd napközben már a középső és keleti tájakon egyre több helyen várható eső, zápor, zivatar. Délután a Dunántúlon már csökken a felhőzet. Csak zivatarok környezetében lehetnek erős vagy viharos széllökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 22 és 27 fok között alakul, de a délkeleti tájakon 28, 31 fok is lehet. Késő estére 17 és 22 fok közé csökken a hőmérséklet.

Zivatar és felhőszakadás miatt az egész országra kiadták az elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést. Az OMSZ közlése szerint ezeken a területeken elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat, de intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék is hullhat.

A hidegfront miatt az érzékenyek körében fejfájás, görcsös panaszok és keringési problémák is jelentkezhetnek. A szelesebb tájakon élők körében fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, ingerlékenység, nyugtalanság is előfordulhat.

A felhősebb, csapadékosabb idő miatt sokfelé alacsonyabb lesz hő- és komfortérzetünk. Nehéz nap vár a szívbetegekre, így ők lehetőleg kerüljék a nehéz fizikai megterhelést. Zivatarok környezetében romolhat az asztmások állapota, így az érintettek ebben az időszakban lehetőleg tartózkodjanak zárt térben! A fülledtebb idő miatt felerősödhetnek a légzőszervi panaszok is.

Citromsárga az egész ország – az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetést adott ki