Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nem is gondolnánk, hogy a városi csatornázás bevezetése előtt mennyi problémát okozott az emésztőgödrök tisztítása, amit rendszerint éjjel végeztek a WC-pucolók, sokszor a mulatozók kárára.

Foto: Fortepan/Vimola Karoly

Számos „pottyantós” WC és szennyvízgödör működött a Pécsen, tisztításuk főleg a belvárosban okozott gondot. Akkor még nem voltak szippantós kocsik, így a gépesítés előtt ezt bizony emberek végezték lapáttal és vödörrel. Az ezzel a végtermékkel megrakott kocsikat pedig a városokban húzták át egyik háztól a másikig. Így volt ez Pécsen is. 1925 júliusában annyira nagy volt a hőség, hogy a fekáliás kocsikat éjfél előtt ki kellett tiltani a városból – írta a Pécsi Napló.

Fotó: Fortepan/FŐMTERV

Szabályozza a város a fekáliák kihordását. Több oldalról érkeztek hozzánk panaszok amiatt, hogy a fekáliák kihordását a belváros területén már este 9 órakor megkezdik. Ez állapot kellemetlen hatását érezte tegnap este a színház egész környéke, mikor a Percel-uccában megkezdett munka folytán oly bűz járta be a Percel és Király uccák e részét, hogy a színházból a rekkenő hőség miatt az uccára menekült emberek ijedten siettek vissza a katlan melegségű nézőtérre. Hasonló kép hazakényszerítette a Korzó terraszán üldögélőket, nem is beszélve a járókelőkre kifejtett hatásáról. A város illetékes hatóságának haladéktalanul rendelkezni kell, melyben a fekáliáknak a belvárosterületén éjfél előtt való kihordását megtiltja.

Ez a legalantasabb foglalkozás volt akkoriban, bár a nyolcvanas években már nem létezett a szakma, mégis sokan hallhatták tanáraiktól vagy szüleiktől azt a mondást: „Ha nem tanulsz fiam, WC-pucoló lesz belőled!

Foto: Fortepan