Címlap Múltidéző Így épült fel...
Cikkünk frissítése óta eltelt 7 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Már javában tart a Palatinus hotel felújítása. Elődjét, a kor legmodernebb dél-dunántúli szállodáját Hamerli Imre vaskereskedő építette meg 1915-re. Volt benne lift, légfűtés, 70 szoba, étterem, söröző és kávéház! Így írtak róla a pécsi újságok.

A szállodaépítés 1912-ben még nagyon jó üzleti befektetésnek látszott. Pécs gazdasági élete az 1900-as évek elején hatalmas, ugrásszerű fejlődésnek indult. A rohamosan növekvő ipar, a bányászat, a jól prosperáló részvénytársaságok, a koncentrálódó banktőke egyre több vállalkozót, befektetőt, ügynököt, érdeklődőt és ügyeskedőt vonzott. A 1800-as években épült szállodák már nem tudták ezt a hatalmas emberáradatot sem mennyiségileg, sem pedig minőségileg kiszolgálni. A szecessziós Grand Hotel terveit Hamerli Imre és Hamerli Károly megbízásából 1912-ben Pilch Andor neves pécsi építész készítette el, a vasbeton szerkezeti terveket a fővárosi Obrist Vilmos. A kivitelezési munkálatokat az ugyancsak budapesti Jaulusz Gyula irányította.

Milyen is volt a hangulata?

„Kényelem, pompa és luxus. Süppedő piros bársony szőnyegek, zöld eres márványasztalok, öblös bőrfotelek, kanapék. A drapériával borított díszes falakon blenderkeretekben metszett tükrök, értékes festmények. A hallt varázslatosan sugározta be a velencei kristálycsillárokból, falikarokból szerteáradó sok-sok villanyégő erős fénye. Kényelmes plüss ülőgarnitúrák, süppedő szőnyegek, csend és nyugalom várták a vendéget. A földszinti kávéházi részből díszes fakorláttal szegélyezett széles, piros kókusz szőnyeggel fedett lépcsősor vezetett a félemeleti vigadó- és játékterembe. A kávéháznak ebben a felső régiójában már nem volt csend és nyugalom. A levegőt szinte állandóan áthatolhatatlan szivarfüst töltötte be, amelynek vidám zsongását csak a biliárdgolyók csattogása törte meg egy-egy pillanatra. A szálloda halljában a vendégek kényelmes foteljeikben várakozva hamar túlestek a bejelentkezési formaságokon. Közben a londinerek hada végzett a poggyászok behordásával.”

Az új szállodát izgatottan várták a pécsiek, az utazók, és az üzltemberek

„Régóta rebesgették már, de csak ma jutott nyilvánosságra, mint befejezett tény, hogy a pécsi iparosvilág két előkelő s jónevű tagja, Hamerli Imre és Hamerli Károly a Király utca 5. szám alatti telken nagy, modern kényelemmel berendezett szállodát építenek. A szálloda tervei már elkészültek s november elsején hozzákezdenek az építkezéshez. A hatalmas, két emeletesre s a budapesti Royal szálloda mintájára, U alakra tervezett épületben lesz 70 vendégszoba, nagy étterem és táncterem s a földszinten, az egyik oldalon nagy, fényes kávéház. Az egész épületet légfűtésre rendezik be, lesz benne vízvezeték, lift, szóval a modern, kényelmet nyújtó eszközök mindenféle fajtája. Az új szálloda nemcsak egyik dísze lesz a Király-utcának, de nagy hiányt is fog pótolni.”

Szobabelső 1944-ben

A bontás 1912-ben kezdődött, ennek nem örültek a pécsiek, mert igy egy igen impozáns épület lett az enyészeté

„A Király utcában már hozzáfogtak a Hamerli-féle ház lebontásához, amellyel a régi Pécsnek egy érdekes emléke tűnik el. Az egyemeletes, jellegzetes építkezésű ház egyike a város legrégibb épületeinek, amennyiben több száz éves múltra tekinthet vissza. Nevezetessége az épületnek zárt faragott kőerkélye, mely alatt az íves nagy kapu nyitott. A kapura fel van vésve: Renovatum est anno 1799.”

Weber Tarlós Károly festménye a Hamerli-házról (1912)

A szálloda építkezéséről részletesen beszámolt a pécsi sajtó, vagyis arról, hogy a neve Pannónia lesz, mélyföldszinten söröző, jégverem, a földszinten kávéház és négy üzlethelyiség, az emeleten étterem és nagyterem mulatságokra, valamint 70 szoba és ehhez 5 (!) fürdőszoba.

Az építkezést egy halálos tragédia is beárnyékolta

„A villámhárító szerelése közben a tűzfalról egy pár tégladarab lezuhant és az egyik darab az alant dolgozó Láng József bádogos tanonc fejére esett, aki koponyacsonttörést és agyrázkódást szenvedett. A tégladarabok oly erővel zuhantak mintegy 25 méter magasból, hogy egy karvastagságu vascsövet kettétörtek. A 15 éves tanonc nyomban elveszítette eszméletét s fejéből patakzott a vér. Láng József a szerencsétlenül járt bádogos tanonc 15 éves és 2 éve szerződött tanoncnak a céghez és pécsi fiú. Édesapját Láng Józsefnek hívják, pécsi vasgyári munkás és az István utca 24. sz. alatt lakik.”

Egy koponya miatt gyilkoságra gyanakodtak

„Kis Ferencné Garay utca 26. szám alatti lakos a Bajnok és a Szabadság utcák északi részén észrevette, hogy gyermekek egy emberi koponyával játszadoznak. Az asszony elvette a gyermekektől a koponyát, beletette egy zsákba és magával vitte.”

Egy szomszéd csak azt látta, hogy az udvaron a nő egy zsákba tesz egy felejt, ezért értesítette a rendőrséget. Igy derült ki, hogy a koponyát a gyerekek találták a szálloda alapozásánál, ahol több török sír került elő.

A pécsiek felháborodtak azon, hogyan bánnak a fuvarosok a teherhordó lovakkal

„A Király-utcai Hamerli-féle építkezéstől két kerekű kordákkal a földet az Irányi Dániel-térre hordják. A kordéba fogott lovak legnagyobb része oly szánalomraméltó állapotban van, hogy a teherrel vánszorogni is alig képes. A kocsisok ekkor kiabálással, ostorral gyorsabb mozgásra ösztökélik a szegény párákat. Megtörténik azonban az is, hogy a durvalelkű kocsis ostornyéllel veri agyba-főbe a nyomorult lovat, mint ma délután is látható volt az Irányi Dániel-téren, úgy, hogy minden jobbérzésű járókelő megbotránkozott az állatkínzás miatt.”

A helyi kőművesek és napszámosoknak sem tetszett a grandiózus építkezés, mert alig kaptak munkát a vendégmunkások miatt

„Most már megindultak a kőmívesmunkák is, melyeknél mindössze 2 pécsi kőmíves nyert alkalmazást, míg a többi alkalmazott munkás vasmegyei és olasz illetőségű, míg a pécsi kőmívesek telve aggodalommal néznek az események kialakulása elé és most, az építkezési főidényben hamarosan kifogynak minden munkából.”

Az építkezés a legmodernebb technológiával zajlott, ami ámulatba ejtette a kőművestanulókat

„Az építőiparos tanfolyam III. évfolyamának 30 növendéke, Kőberling Károly tanító vezetésével szerdán megtekintette az épülő Hamerli-palotát, Scherer, a vasbetonmunkálatokat vezető mérnök és Zsidtay művezető kalauzolása mellett. A tanulságos és mindenben újszerű épület megépítési módszere valóságos csodálattal töltötte el az ifjakat, kik a beton és különösen a vasbeton elméleti tudása mellett nagy érdeklődéssel hallgatták a fiatal svájci mérnök magyarázatát.

A megnyitó után higiéniára is volt panasz, nem is kevés

„A Hamerli-féle szálloda megnyitása óta panasz tárgyát képezte, hogy annak ürülékeit minden éjjel eltávolítják, de nem a városi csatornákba, melyek nincsenek, hanem csak úgy, Isten hírével. A közönségnek nehéz e bűzt elszenvedni, de amíg el nem múlik a háború és föl nem szabadulnak a most lekötött pénzforrások és munkaerők, a csatornázáshoz nem lehet hozzákezdeni, de a háború után első komoly teendő a pécsi csatornázás lesz. A vegyészeti szakértő véleménye alapján elhatározta a rendőrfőkapitány, hogy a szennyvizet kipumpolás előtti promiile mészoldattal fertőtleníteni kell. Ezen fertőtlenítés a pöcegödörből való kifolyásnál eszközlendő. A pumpolást csakis éjféltől reggel 4 óráig szabad eszközölni.”

Forrás: Dunántúl, Pécsi Napló, Régi Pécs, Pécsi Szemle