Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Pécs imázsáról, annak is kulturális, turisztikai vonzerejéről, lehetőségeiről, vízióiról beszélgettünk a Pécs Aktuál legfrissebb podcastjában. Meghívott vendégeink: Kincses Márk, a pécsi önkormányzat turizmusfejlesztési vezetője és Marsalkó Richárd független programszervező voltak, utóbbi ráadásul Halott Pénz testvéreként a város könnyűzenei és diszkósabb oldaláról is mesélt, hiszen nagyszerű bulikat szervez már évek óta – nemcsak Pécsett, hanem az ország más nagyvárosaiban is, így bőven van összehasonlítási alapja.

A 70-es, 80-as években kulturális központ, sőt egyfajta alternatív kulturális közeg is jellemezte a várost, ami híres volt erről – nem csak a bányászairól.

A 90-es években, 2000-es évek elején nagyon pörgött Pécs, de leginkább amolyan “vadkapitalista” jelleggel, különösebb megfontoltság és előtervezés nélkül: elsősorban a szomszédos háborúnak, és az itt állomásozó amerikai katonáknak köszönhetően. Ez volt az igazi diszkókorszak, amikor legalább tíz helyen is lehetett táncolni a hét majdnem minden napján a városban.

Pécs kulturális pezsgése, ideértve az éjszakai életet, és a különféle kikapcsolódási, feltöltődési lehetőségeit is a városnak, sokat változott az elmúlt évtizedekben. De milyen ez a változás? Vonzóbb lett a város, jobban él a város, vagy inkább csökkent a pezsgés? Mi az, amitől Pécs más, mint a többi nagyváros; és mi az, amiért érdemes, vagy érdemes lesz ide jönnie bárkinek is? Ezekről a kérdésekről is beszélgettünk szakértő vendégeinkkel, akik

sok érdekes információt megosztottak a maguk területéről – időnként megkarcolva egy-egy vitás helyzetet is.

Marsalkó Richárd és Kincses Márk a Pécs Aktuál Podcast stúdiójában

Trónfosztás vagy lehetőség?

Az adásban szóba került az is, hogy milyen hatással lesz Pécsre az, hogy jövőre “elveszíti” Európa Kulturális Fővárosa pozícióját, címét, hiszen Veszprém veszi át a stafétát, gőzerővel készülnek ott az EKF-re. Pécsett eközben van egy olyan Zsolnay Kulturális Negyed, ami mintha a város szövetén kívül – amolyan csilivili lakatlan szigetként – lenne valahol a távolban. Mi az oka annak, hogy a kultnegyed gyakran pang az ürességtől?

Egyetemváros – fiataloknak szóló programok nélkül

Pécs híres arról, hogy itt működik a legtöbb zenekar, de ki tudta-e használni a város ezt a lehetőséget; és miért nincs a városnak is igazi, nagy, tízezreket vonzó, fizetős fesztiválja, és lehet-e ilyenről álmodozni, vagy már nem érdemes – került szóba a téma, ahogy az is:

a város legvonzóbb programjainak többségét magánszervezők hozzák össze, ami persze nem baj, sőt, de mi az önkormányzat célközönsége, mire építenék fel a jövő turizmusát?

Vagyis hogyan néz majd ki Pécs turizmusa a jövőben, és miért válasszák inkább Pécset más városok helyett a turisták – kérdeztük az önkormányzat illetékes vezetőjét, aki elmondta, több mint 500 oldalas elemzést készítettek a környék lehetőségeiről. De mire jutottak?

Kritikaként fogalmazódott meg az is, hogy bár Pécs egyetemváros is, rengeteg fiatallal, a hivatalos programok mintha kikerülnék őket, a varrószakkör ugyanis nem hangzik túl izgalmasan számukra; az egyetem pedig valójában nemigen vesz részt a város életében, nem tudni, mi folyik ott a falakon belül.

Az érdekes beszélgetést itt lentebb lehet meghallgatni azoknak, akik nem követik a hivatalos podcast-felületeket.Hamarosan a teljes adás elérhető lesz a hivatalos podcast-oldalakon is.