Címlap Politika Durván megvág...

Durván megvágná a pécsi polgármester jogköreit a jobboldali többség

Több mint száz eddigi jogkörét vennék el Péterffy Attilának napokon belül Pécsen - értesült a Pécs Aktuál. A Fidesz-KDNP-ÖPE frakciók közös egyeztetésén került szóba a téma, és úgy tudjuk, nem okozott feltétlen elégedettséget a terv a jobboldali képviselők között.

2019 után most megint módosítani szerette volna a közgyűlés Szervezeti és Működési Szabályzatát (SZMSZ) Péterffy Attila az október 15-i képviselő-testületi ülésen, de akkor a képviselők többsége inkább az elnapolást választotta, vagyis nem döntöttek. A Pécs Aktuál úgy értesült, a baloldal újra előterjeszti a tervezett átszervezést a jövő keddi ülésen, de időközben a jobboldal is előállt a sajátjával. Ez utóbbit meg is tárgyalták egymás között a napokban, ahol zárt ajtók mögött ültek össze a Fidesz-KDNP-ÖPE képviselői, akik két frakcióban ülnek egyébént, mert vannak a „fideszesek” és az „öpések”.

A Pécs Aktuál értesülései szerint a pécsi Fidesz erősen visszavágná Péterffy Attila jogköreit, olyannyira, hogy közel 150 eddigi döntési kompetenciájától (vagyis jogkörétől) fosztanák meg, és szinte csak azokban az ügyekben tudna döntéseket hozni Péterffy, amelyeket a törvény garantál a számára.

Azt érdemes tudni, hogy

az előző ciklusban a polgármester igen sok területet vont saját hatáskörébe, aminek az a lényege, hogy nem a Közgyűlés (vagyis a választott képviselők) dönthettek ezekben az esetekben, hanem Péterffy Attila. Ezt csavarná vissza most a jobboldal, de informátoraink véleménye szerint nem egy egészséges arányra, hanem drasztikus kurtításra készülnek. A terv szerint a Péterffytől elvett döntési jogköröket különféle bizottságok között osztanák újra.

Lapunk úgy tudja, már ennél a pontnál is voltak viták a jobboldali képviselők között, többen ugyanis túlzásnak tartják ezt a „fűnyíróelvszerű” visszavágást, mert például miért ne dönthetne a továbbiakban is a polgármester a szmogriadó elrendeléséről, vagy éppen a köztemetésről?

Az odáig rendben van, hogy a választói akarat nyilvánuljon meg a hatáskörök, jogkörök esetében is. Vagyis az igazán fontos, lakosságot érintő ügyekben ne dönthessen egyedül, kvázi önkényesen Péterffy Attila, hiszen a pécsiek úgy szavaztak, hogy a jobboldalnak legyen a legtöbb képviselője az önkormányzatban. Ugyanakkor azt túlzásnak érezzük többen is, hogy ennyire lecsupaszítsuk a polgármestert, hiszen őt – a csapatával ellentétben – megválasztották a pécsiek újra. Tehát

többen is azon az állásponton vagyunk, hogy illendő lenne megtalálni egy kompromisszumos megoldást

– magyarázta a Pécs Aktuálnak egy neve elhallgatását kérő jobboldali képviselő.

Úgy tudjuk, nem egy kőbevésett akcióról van szó, és bár már az október 22-i közgyűlésen előkerülhet ez a terv, nem zárható ki, hogy addig újragondolják, vagy finomítják ezt a Fideszben.

Siklósról érkezhet új cégvezető

A lapunkat tájékoztató képviselők kiakadtak azon is, hogy miközben nagy erőkkel építenék le Péterffy Attila egyszemélyi döntési lehetőségeit, aközben a minimum 100 millió forintba kerülő propaganda-mentő akciójáról mintha elfelejtkezett volna a pécsi Fidesz.

– Arról érdemben semmit nem tudunk, hogy ezzel akarunk-e valamint kezdeni, vagy sem, pedig fontos lenne, mert őszintén szólva ez merő pénzszórás. Ráadásul pontosan tudni lehet, mekkora hazug propagandát fognak majd legyártani napról napra, hiszen ezt már láttuk az elmúlt 4,5 évben – magyarázta egy képviselő. Szerinte kevés az, hogy az önkormányzat médiacégét átveszi majd a jobboldal, hiszen abban ‘semmi fontos’ nem marad.

Forrásaink szerint a Pécsi Kommunikációs Központ éléről menesztenék Póré Lászlót, és a korábbi fideszes siklósi alpolgármester, Mojzes Tamás érkezhet a helyére. Mojzest egyébként dinamikus, PR-ban és marketingben jártas, korrekt szereplőnek nevezték siklósi forrásaink, de a jobboldali pécsi képviselők egy része nem ájult el az örömtől a nevét hallva – tudtuk meg.

– Semmi bajom a siklósi kollégával, alapos, rendes fiú, de akad bőven Pécsen olyan médiaszakember, vagy menedzser, aki megfelelne a feladatra. Bár ugye itt egy elviekben „kiüresített cégről” van már csak szó. Annyi a gondom összességében, hogy

szerintem rossz üzenete lenne annak a pécsiek felé, ha más városból szerződtetnénk szakembert

– magyarázta egy képviselő. Hozzátette, bár néhány tervezett új cégvezető nevét már közölték a frakció-egyeztetésen, ebben a kérdésben is érez valamiféle „sumákolást”. Hogy kiknek a nevét hallották még, és milyen céggel összefüggésben, azt azonban nem akarta felfedni forrásunk.

Lapunk kereste Mojzes Tamást, mert szerettük volna, ha megerősíti a hírt, de egyelőre nem értük el. Ha sikerül, frissíteni fogunk.