Címlap Politika Jogerős: idők...

Jogerős: időközi választás jön Pécsen

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 nap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A szavazatok újraszámolását szerette volna elérni a jobboldal a pécsi 15. választókerületben, ahol hivatalosan eredménytelen lett a választás. Ugyanis darabra pontosan ugyanannyi szavazatot kapott a jobboldal, és a baloldali félösszefogás jelöltje is. A jobboldal szerint azonban felmerülhetett a választási csalás gyanúja, mert szerintük gyanúsan sok volt az érvénytelen szavazat.

Az ügy végül a Kúriáig jutott, ahol azonban a testület

„a kérelmező bírósági felülvizsgálati kérelmét érdemi vizsgálat nélkül elutasította”.

Azaz érdemben nem is vizsgálták a kifogások megalapozottságát. Ennek az volt az oka, hogy formai hibákat vétett a kérelmező, így azonnal ki is zárta magát a vizsgálatból, mert

  • a bírósági felülvizsgálati kérelemben a kérelmező személyi azonosítója nem szerepel;
  • a jogi képviselő a bírósági felülvizsgálati kérelmet kizárólag elektronikus úton, e-mailen keresztül terjesztette elő, a bírósági felülvizsgálati kérelmet tartalmazó dokumentumon elektronikus aláírás nem található.

A Kúria teljes döntése és annak indoklása IDE KATTINTVA olvasható.

Most tehát időközi választás lesz abban a körzetben, de hogy pontosan mikor kerül erre sor, az egyelőre nem ismert. Mivel időközi jön, így akár teljesen más jelöltek is elindulhatnak ott a választáson.