Címlap Politika Na tessék: az...
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Csütörtökön nagy többséggel elfogadta az Európai Parlament a Gwendoline-jelentést, ami azt jelenti: a testület hivatalos véleménye szerint Magyarország egy választási autokrácia hibrid rezsimmel.

A 24 cikke szerint az Európai Parlament csütörtökön nagy többséggel – 433 igen, 123 nem és 28 tartózkodás mellett – elfogadta Gwendoline Delbos-Corfield zöldpárti politikusnak (képünkön) a magyarországi jogállam helyzetéről, az unió alapértékeinek Magyarország általi súlyos megsértéséről szóló jelentését.

A jelentés egy fontos politikai lépés a parlamenttől, ugyanis eddig soha nem fordult olyan elő, hogy egy uniós szerv Magyarországot nem demokratikus országnak nevezze. Márpedig a mostani döntés szerint az Európai Parlament hivatalos véleménye az, hogy Magyarország választási autokrácia hibrid rezsimmel.

A portál emlékeztet, hogy Gwendoline Delbos-Corfield Judith Sargentinitől vette át a magyarországi demokrácia állapotával kapcsolatos jelentést az Európai Parlamentben, melynek akkor is árnyékraportőre volt, amikor az még Sargentinihez tartozott. A Sargentini-jelentés azért volt fontos, mert ez volt az alapja a Magyarország ellen elindított hetes cikk szerinti eljárásnak.

Reagált a kormánypárt

A Fidesz elképesztőnek tartja, hogy az Európai Parlament (EP) a mostani válságban is csak Magyarország támadásával van elfoglalva – a nagyobbik kormánypárt így reagált arra, hogy az EP csütörtökön megszavazta a Magyarországról szóló jogállamisági jelentést.

A Fidesz azt írta: miközben Európa lakosai épp az elhibázott brüsszeli szankciók miatt energiaválságtól szenvednek, a baloldali többségű Európai Parlamentnek még ebben a válságos helyzetben is az a legfontosabb, hogy Magyarországot támadja.

A Fidesz szerint a brüsszeli baloldal újra és újra meg akarja büntetni Magyarországot, vissza akarja tartani az országnak járó pénzeket. Ezt azért teszik – folytatták -, mert az áprilisi választáson ismét a Fidesz-KDNP győzött, amely nem engedi be a migránsokat Magyarországra, nem engedi be az LMBTQ-propagandát az iskolákba és ellenzi az energiaválságot okozó brüsszeli szankciókat.

A közleményben a Fidesz szégyennek nevezte, hogy a magyar baloldali EP-képviselők, „élükön Gyurcsányné” ismét „saját hazájuk ellen dolgoznak”.

Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP