Címlap Balhé Kiakadtak a k...

Kiakadtak a képviselők Péterffy Attilára, mert súgógéppel „rendezett cirkuszi show-műsort” egy katasztrófa helyszínén

Mecseki tűz
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

„Csütörtökön olyan tűzvész ütött ki Pécsen, amire nagyon hosszú ideje nem volt példa. Most innen, a tűzvész helyszínéről szólok Önökhöz. Egész konkrétan egy mentőautóból”

– kezdte a bejelentkezését Péterffy Attila, aki nem is rejtette véka alá, hogy egy mentőautóból beszél a pécsiekhez.

Péterffy Attila a Patacson előző nap tomboló tűz miatt érkezett a hivatásosok egyik bázisára péntek délelőtt 5-6 fős stábja és egy professzionális súgógép társaságában.

A beszédét egy 30-40 perces forgatási előkészület előzte meg, hiszen a súgógépet valahogy be kellett üzemelni, árammal ellátni a leégett hegyen!

Így:

A forgatócsapat több problémát is áthidalt – miközben 200-300 méterre még tűzoltók oltották a parázsló erdőt: ők áramot találtak, amit a tűzoltók aggregátorából vételeztek. Másodjára a Nap vakító fénye elől kitalálták a mentőautó belsejét, mert ott jól látható a súgógépbe írt szöveg.

A bal- és jobboldali önkormányzati képviselők azon akadtak ki, hogy

miért kell súgógép egy mentőautóba egy katasztrófa helyszínén?

Röviden a válasz: a beszédét erről olvasta a beszédét Pécs első embere – így teszik egyébként a híradóban is, amikor előre megírják a szöveget azért, hogy véletlenül se bakizzanak bele. Most azonban Péterffy csapata használta ezt a technikát az előző napi tűzvész közvetlen közelében – ezt pedig már nem hagyta szó nélkül a két önkormányzati képviselő – és az éles szemű kommentelők sem egyébként.

A mentők azért voltak a tűz utáni napon is a helyszínen, hogy a még 50-60 fős, erdőben dolgozó csapat biztonságára figyeljenek – hiszen a hamu alatt izzó parázs okozhatott volna komoly sérüléseket. De jó fejek voltak és beengedték a komplett polgármesteri stábot, sőt még lépcsőt is „rögtönöztek” a forgatócsapatnak.

Polgármester bent, mentők kint. És még egy kis fellépő is segítette a forgatást

„Lassan úgy tűnik, hogy a kis Péterffy Attilának minden gyermekkori álma megvalósul. Emlékezzünk rá, elsők között egy szinte baldachinos ággyá alakítható luxus tütüt kapott, majd most kipróbálhatta a quadot és beülhetett egy mentőautóba is. Hogyha mindez nem egy szörnyűség árnyékéban történik, akkor mondhatnánk, hogy megkésett gyermeknap”

– kommentálta Péterffy beszédének körülményeit Bognár Szilvia, volt DK-s alpolgármester, független képviselő.

„Az, hogy odamegy a helyszínre, köszönetet mond az oltásban részt vevőknek, tájékozódik, felajánlja esetleg a város segítségét a bajbajutottaknak, az teljesen rendjén van.

Az, hogy beül egy mentőautóba és megpróbál ebből cirkuszi show-műsort csinálni, ez azt gondolom, hogy kritikán aluli”

– mondta Barkóczi Csaba fideszes önkormányzati képviselő, aki szerint

„a polgármester a pécsi emberek katasztrófáját politikai haszonszerzésre használja”.



A tűzben csaknem 8 hektár terület égett le, 3 épület teljesen kiégett és két kutya is elpusztult. Az oltásban 120 hivatásos és több mint 70 önkéntes tűzoltó vett részt, és több mint 24 órán keresztül dolgoztak a helyszínen. 

A mentőben felvett beszéd itt érhető el: