Címlap Program Jön az idegen...

Jön az idegenvezetők világnapja: Pécs rejtett udvarainak kincseit mutatják be!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Három programot találtunk az Idegenvezetők Világnapja kapcsán Pécsett. 

Ha nem riadunk vissza a hidegtől és az esőtől, érdemes megismernünk Pécs kevésbé ismert oldalát! Programajánlónk!

Három új, tematikus sétát hirdet a Zsolnay Örökségkezelő NKft. az idegenvezetők világnapjára, amit most hétvégén tartanak. Ezeken Pécs rejtett udvarainak kincseit és a török kori Pécset ismerhetik meg a résztvevők, míg a Zsolnay Kulturális Negyed farsangi tárlatvezetésén álarcot is készíthetnek.

Török kori séta az idegenvezetők világnapján

Időpont: február 25., 11:00

Indulás: Középkori Egyetem

A Székesegyház mögött található Magyarország első egyetemének épületegyüttese. Innen indul a séta, amely során az idegenvezetők bemutatják a Középkori Egyetem történetét, az Aranyos Mária-kápolnát, illetve a város egykori török hódoltság alatti életét.

A séta résztvevői felelevenítik az egykori Szulejmán dzsámit, megismerkednek a belső várral, meglátogatják Memi pasa fürdőjének romjait, majd a Jakováli Hasszán pasa dzsámija felé veszik az irányt. Közben kirajzolódik az egykori hódolt Pécs képe, a várfalak, régi források nyomai, és a bátrabbak azt is kipróbálhatják, milyen is lehetett egy müezzin munkája. A túra végén nem maradhat el a frissítő sörbet fogyasztása sem.

Részvétel: ingyenes, de regisztrációhoz kötött: [email protected]

Pécs rejtett udvarainak kincsei

Időpont: február 26., 11:00

Indulás: Ókeresztény Mauzóleum

A vezetett séta a Szent István téren található Ókeresztény Mauzóleumtól indul, itt a látogatók megtekinthetik a föld feletti és föld alatti római kori világot is. Ezt követően olyan belső zárt udvarokba mehetnek be, ahol a sétáló nem is gondolná, hogy világörökségi helyszínekre bukkanhat. A rendhagyó sétán a nagyközönségtől jelenleg elzárt kiállítóterekbe invitálják az érdeklődőket.

Farsangi álarcok és Zsolnay-történetek – tárlatvezetés és kézműves foglalkozás

Időpont: 2023.02.25. 14:30

Indulás: Zsolnay Kulturális Negyed a Zsolnay Aranykora – Gyugyi-gyűjtemény

Egy rendhagyó, tematikus időutazásra invitálják az érdeklődőket, ahol megismerhetik a Zsolnay-család és a gyár legérdekesebb történeteit, valamint a korabeli farsangi szokásokról, babonákról, gasztronómiai sajátosságokról is hallhatnak a korhű jelmezekbe öltözött idegenvezetőktől. A sétát farsangi álarc készítő kézműves foglalkozás zárja.