A Busójárás színtereinek fejlesztése Mohácson

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Rövidesen zárul a Mohács Város Önkormányzata által megvalósításra kerülő, a „A Busójárás színtereinek fejlesztése” című projekt. A fejlesztés 849 millió Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült (támogatás intenzitás 100%).

Az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség reprezentatív listájára való felvétel óta megnövekedett érdeklődés övezi a Busójárást. A vendégek gasztronómiai ellátását a Hősök parkjában és a Deák téren kialakított Vendégudvar szolgálja. A park állapota, és a szükséges közművek hiánya miatt a terület teljes rekonstrukciója elengedhetetlenné vált. A fejlesztés megvalósulásával a Deák tér valódi rendezvénytér funkciót kapott, mely nem csak a Busójárás, hanem további rendezvények lebonyolításához is nagymértékben hozzájárul.

A beruházási területen 10 m x 40 m méretű vízmedence létesült sekély vízmélységgel, mely rendezvények alkalmával kiürített állapotban nézőtérként funkcionál. A park tengelyében lévő rendezvény területet ún. árusító sáv övezi a kitelepülő árusok számára elektromos áram, víz és szennyvíz csatlakozási lehetőséggel.

A park nyugati oldalán, az említett tengellyel merőlegest bezárva szervizút létesült. A mozi északi oldala mellett gyalogos sétány került kiépítésre. A Hősi emlékmű mind keleti, mind nyugati oldalára egy mobil színpad felállítása lehetséges, az ehhez szükséges elektromos infrastruktúra kialakításra került. A tömeg rendezvények időszakán kívül a Hősök parkja városi közparkként funkcionál. A park területe a Deák tér illeszkedő részével együtt teljes kertészeti rekonstrukcióban is részesült. A növényesítési, fásítási munkákon túl a zöldterületek öntözhetősége is biztosítottá vált. A nagyméretű burkolt felületeket épített virágkeretek és mobil virágládák színesítik. A parkrekonstrukció során a közvilágítás teljes átépítése megtörtént. A rendezvénytér területén 11 m magasságú, egyéb utak mentén 4 m magasságú kandeláberek létesültek.

A fejlesztési területen mintegy 9.400 m2-nyi felület került burkolásra, aminek egy jelentős hányadát képezik a különböző típusú térburkolatok.

A park területén meglévő nagy értékű műalkotások restaurálása, illetve áthelyezése megvalósult. A terület keleti oldalán – Trischler Ferenc szobrászművész munkája – a 3 alakos, „Busók ördögkeréken” nevezetű szoborcsoport kerül felállításra.

A Deák téren túl a Busóudvar, valamint a Széchenyi tér is a fejlesztés helyszínét jelentik. A Busóudvarban a 21. század elvárásainak megfelelő élményelemeket jelentő technikai fejlesztések valósultak meg, interaktív bemutatási formák kerültek kialakításra. A fejlesztés ezen része alkalmas arra, hogy a Busójárás jelentette szezonális egyenetlenséget kezelje, mérsékelve ezzel a jelenség hatását. 

A beruházás részét képezte a Busójárás színvonalát javító eszközök beszerzése is, úgy, mint 40 m2 LED fal felület, 120 m2-es színpad motoros fedéssel, színpadhoz kapcsolódó hang és fénytechnika, 2 db mobil WC konténer, 150 db sörpad garnitúra, 120 db kézműves sátor, utcabútorok és virágtartó edények.

Előző sztori

Kisteherautó borult fel a 6-os főúton

Következő sztori

Mit üzen Pécsnek a borsodi ellenzéki vereség, vagyis a jobboldali győzelem?

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1