Címlap Politika Mit üzen Pécs...

Mit üzen Pécsnek a borsodi ellenzéki vereség, vagyis a jobboldali győzelem?

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Különleges kampány folyt Pécstől távol, amire mindkét politikai tömb ráfeszült. Vannak azonban olyan tanulságok, amelyek Pécsre is érvényesek lehetnek a 2022-es választások szempontjából. 

Karácsony Gergelytől, Márki-Zay Péteren át Fekete-Győr Andrásig, aki él és mozog a kormányellenes politikai térfélen és említésre méltó tényező, az ott volt Borsodban és kampányolt az összellenzéki jelölt mellett. Ugyankkor miniszterek, országgyűlési képviselők, és még maga a miniszterelnök is (még, ha csak szőrmentén is) beleálltak Koncz Zsófia kampányába és tolták a szekeret a győzelem felé.

Minden szempontból különleges kampány és választás volt tehát most Borsodban, amely elsősorban szimbolikus jelentései miatt volt oly nagyon fontos minden politikai érdekcsoport számára. Az ellenzék a nagy összefogást „vizsgáztatta”, és győzelem esetén mondhatta volna, hogy „na ugye, fog ez menni”; míg a Fidesznek sem volt mindegy, hogyan szerepelnek az összellenzék ellen. Számos következtetést lehet levonni a borsodi példából, köztük olyanokat is, amelyek Pécsett is érvényesek lehetnek. Ezekből mutatunk most párat.

Örülhet a pécsi jobboldal?

Nem, ugyanis semmivel sem kerültek közelebb a győzelemhez, mint ahogyan eddig álltak – igaz, messzebb sem. Téves következtetést vonnának le, ha úgy gondolnák: Pécset sem lesz elegendő az összellenzéki összefogás a Fidesz ellen. Itt ugyanis teljesen más a matek, mint ott; más a települések szerkezete, összetétele is. Mindebből azonban az is következik, hogy a baloldal számára sem lesz sétagalopp Pécsett 2022, a tavalyi sima győzelem ellenére.

2022-ben ugyanis mérlegen lesz – egyebek mellett – a Péterffy városvezetés addigra közel 3 éves teljesítménye is.

Ma pedig, egy évvel Pécs átvétele után, az látszik, hogy semmilyen komoly áttörést nem hozott a város életébe a „rendszerváltás”, és egyelőre kézzel fogható jelei sem látszanak – túl a szavakon – annak, hogy ez bekövetkezne a következő években.

Mellár Tamás munkáját, jelenlétét is mérlegre teszik majd a választók, és mivel az országgyűlési képviselő gyakorlatilag láthatatlan a városban, ez 2022-ben már számítani fog. Hiába vallja azt Mellár, hogy őt nem azért küldték a Parlamentbe a pécsiek, hogy a városban sürgölődjön, hanem azért, hogy „a politikai rendszerben érjen el változást, a demokratikus változást segítse elő”.

Erőforrások harca

Egy választás mindig a rendelkezésre álló erőforrások harca is, azaz: kinek van több pénze, embere, kreativitása, felülete, stb. hogy megszólítsa és szavazásra bírja a választókat. Ebből a szempontból szinte borítékolható, hogy

Pécs nem fogja megkapni azt a hihetetlen hátszelet, amit Koncz Zsófia most megkapott a Fidesztől. Egyszerűen azért nem, mert 2022-ben nem egy billegő körzet lesz majd, ahol segíteni kell, hanem 25-30.

Ezzel szemben áll majd az, hogy Pécsett addigra még inkább bebetonozza magát a baloldal, amely az erőforrások felett is rendelkezni tud városvezetői- és elfoglalt kulcspozíciói miatt.

Kikre lehet majd szavazni?

Bár Hoppál Péter indulása biztosnak tűnik 2022-ben, Mellár Tamás ellen egyelőre nem tudni, kit akar indítani majd a jobboldal. Bár nevek ugyan felmerültek pletyka szinten, mint például Őri László jelenlegi megyei elnöké, Kővári János jelenlegi ÖPE-s önkormányzati képviselőjé, de Barkóczi Csaba független önkormányzati képviselő indítását sem zárják ki egyes források, hivatalosan nincs döntés a Fideszben.

A másik oldalon sincs. Mellár Tamás ugyan lapunkban jelentette be, hogy ő újból megmérettettné magát, indulása egyáltalán nem biztos 2022-ben. Egyes források

Ruzsa Csaba jelenlegi alpolgármester indulását is rebesgetik, de immár nem Mellár Tamás helyett, hanem Hoppál Péter ellen;

vagyis a másik választókörzetben. Ruzsától egyelőre nem tudtuk megkérdezni, hogy van-e ilyen terve, vagy legalábbis nem zárja ki, hogy elindul-e 2022-ben. Amint ez sikerül, beszámolunk róla.