Címlap Politika Nem tudott ny...

Nem tudott nyerni az összellenzék sem a Fidesz ellen Borsodban!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nagy verseny volt a Fidesz jelöltje, Koncz Zsófia és az összellenzéki jelölt Bíró László között egy ideig, majd a jobboldal jelöltje elhúzott. 

 

A választásra jogosultak 44,57 százaléka, 34 627 fő szavazott fél órával az urnazárás előtt, ami több mint 20 százalékponttal marad el a 2018-as részvételi adattól. A választókerületben közel 77 700-an jogosultak szavazásra egyébként.

A választás igazi tétje az volt, mit tud az összellenzék a fidesz jelöltje ellen. Bíró László mögé ugyanis felsorakozott minden komoly kormányellenes erő: DK, MSZP, Momentum, Párbeszéd, LMP, és a Jobbik is a maguk módján. Ez sem volt elég a győzelemre a jobboldal ellen.

A választás.hu adatai szerint a szavazatok 99,09-os feldolgozottsága után a fideszes jelölt a voksok 50,87%-át, vagyis 17597 szavazatot szerezett meg, míg Bíró László 45,9%-ot, azaz 15875 szavazatot kapott.

Ez a választás egy lépéssel a totális elértéktelenedés felé lökte a Jobbikot – elemzők szerint, míg a DK további erősödését hozta az összellenzéken belül.

A Fidesz maradt ott ahol volt: az ország legerősebb és legegységesebb pártja, félelmetesen biztos tömegbázissal, ami még ebben a „billegő” körzetben is nyerni tudott.